Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

«Γέρος - έρως»

Στον κουρνιαχτό της εποχής μας, μια ομάδα ανθρώπων της αποκαλούμενης «τρίτης ηλικίας» κάνει τη δική της ξεχωριστή διαδήλωση. Μια διαδήλωση με μοναδικές αποσκευές λόγια διάσπαρτα, έντονα, οικεία, φευγαλέα. Λόγια που θα ακουστούν είτε ατομικά, είτε συλλογικά, έτσι που να δημιουργήσουν μια φωνή, υπενθυμίζοντας ότι ο ερωτικός αποχωρισμός δεν έχει ηλικία.

 

Μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, άνθρωποι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν ως βήμα την μπουκαπόρτα ενός πλοίου −ύψιστο συμβολικό σημείο φυγής-  για να προλάβουν να χαιρετήσουν, με όλη την ορμή της νιότης, το αγαπημένο πρόσωπο, τον έρωτα, την ίδια τη ζωή.

 

Τρεις νεαρές ηθοποιοί, η Αθανασία Αγοράκη, η Γιούλη Καρναχωρίτη και η Μυρτώ Πανάγου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σκηνοθετούν αυτή την ιδιαίτερη διαδήλωση για τον έρωτα,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Άνοιγμα στην Πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Info:

«Γέρος - έρως», Φεστιβάλ Αθηνών

Λιμάνι Πειραιά, Πύλη Ε1

Δευτέρα 25 & Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη»

Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Η Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, μητέρα του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού, διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής.

 

Η Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, μητέρα του Εθνικού μας Ποιητή Διονύσιου Σολωμού, διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής της και συνομιλεί με τον νεκρό γιο της, στην εξαιρετική παράσταση του Περικλή Μοσχολιδάκη που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βράχων την Τρίτη 26 Ιουνίου.

 

Γλυκόπικρα, με χιούμορ και δάκρυ, με γέλιο και κλάμα, ανθρώπινα αλλά και με ένα χάσιμο ποιητικό, με αυτή την ιδιαίτερη ποίηση που χαρακτηρίζει συχνά τους πονεμένους ανθρώπους, η Αγγέλικα μιλά και περιγράφει την περιπέτεια του βίου της, με την Μάγδα Κατσιπάνου σε μια ερμηνεία που κέρδισε τις εντυπώσεις τον χειμώνα στον Πολυχώρο Vault.

Η Αγγέλικα, από προσφυγική οικογένεια της Μάνης που ζήτησε καταφύγιο στη Ζάκυνθο, πουλιέται από τους γονείς της στον κόντε Νικόλαο Σαλαμόν, γίνεται παλλακίδα του, «μαντενούτα» του, όπως αποκαλούνταν οι παλλακίδες των αρχόντων στα Επτάνησα, κακοποιείται βάναυσα από τον Κόντε Σαλαμόν που την μετατρέπει σε μια Κούκλα, σκεύος ηδονής και μητέρα των νόθων παιδιών του, του Διονύσιου και του Δημήτριου.

 

Μέσα από μια πολυτάραχη ζωή, φτάνει σε ρήξη με τον λατρεμένο της Διονύσιο για λόγους κληρονομικούς και η ρήξη φτάνει στο Δικαστήριο. Ενώ η περιβόητη Δίκη Σαλαμόν φουντώνει, η Ελλάδα συγκλονίζεται από την Επανάσταση του 1821 και τον Αγώνα ενός ολόκληρου λαού για την Ελευθερία.

Η Αγγέλικα διαπομπεύεται στο Δικαστήριο, η προσωπική της ζωή, διάφανη πια, γίνεται κόλαση και ο Ποιητής πληγωμένος από τη διαμάχη με τη μητέρα του, γράφει τα εξαίσια ποιήματά του και βουλιάζει στη δυστυχία.

 

Info:

«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη»

Θέατρο Βράχων, Βύρωνας

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, 21:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

«Μνήμη Ζωγραφική» του Χρόνη Μπότσογλου

Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Έργο από την έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

 

Μια μικρή «αποτίμηση ζωής», βγαλμένη από το εργαστήρι του ζωγράφου, αποτελεί την πιο προσωπική, ίσως, έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο σημαντικός καλλιτέχνης και δάσκαλος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών «αποκαλύπτεται» μέσα από μια σειρά έργων που χρονολογούνται από τα χρόνια σπουδής ως τις μέρες μας.

 

Λάδια, ακουαρέλες και ανάγλυφα συνιστούν «σελίδες ημερολογίου», που αποτυπώνουν τον ζωγράφο και τους οικείους του. Παρουσιάζονται η μητέρα, η σύντροφός του Ελένη -από νέο κορίτσι μέχρι σήμερα-, οι κόρες του και βέβαια ο ίδιος. Εκτός από τα έργα του ατελιέ, εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό σελίδες από τα ζωγραφικά του ημερολόγια, με προσωπικές σημειώσεις και πρωτόλειες ιδέες ως αυτόνομες δημιουργίες.

Η έκθεση «Μνήμη Ζωγραφική» προσκαλεί τους επισκέπτες να «αγγίξουν» το «βλέμμα» του Μπότσογλου μέσα από τα σχέδια και τις προσωπικές σημειώσεις του σημαντικού δημιουργού. Σε αυτές τις μικρές εικόνες καταγράφονται οι ζωγραφικές εμμονές και οι «στιγμές» του δασκάλου που λειτούργησαν σαν σπινθήρες για μεγαλύτερα έργα.

 

Info:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα. Τηλέφωνο: 213 2144856 -4858

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου - 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη - Κυριακή 08:00-20:00

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη

 

Οδηγός Θεάτρου