Wisteria Maiden

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη

LIFOTEAM 22.4.2015 | 00:00

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ο διεθνής έλληνας χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis, επέλεξε το Μέγαρο για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου πρωτοποριακού έργου του Wisteria Maiden, η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δόθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου. Η χορογραφία, που είναι εμπνευσμένη από το θέατρο της Ιαπωνίας, ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου. Οι παραστάσεις αυτές εντάσσονται στον Κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιούνται σχεδόν ένα μήνα μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του έργου του Φωνιαδάκη Shaker Loops στη Βρετανία (Θέατρο Λίντμπερυ, Λονδίνο).

 

Το έργο Wisteria Maiden δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο έργο –Fuji (Wisteria) Musume (Maiden)– του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Καμπούκι. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης εμπνέεται από τη συγκεκριμένη αισθητική και κυρίως από το γεγονός ότι στο Καμπούκι οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, ένα είδος ηθοποιού που ονομάζεται οnnagata. Ένας οnnagata ακολουθεί ειδική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, εξασκείται περπατώντας με ένα χαρτί ανάμεσα στα γόνατά του και καταφέρνει, όπως αναφέρει ο Ρολάν Μπαρτ στο δοκίμιο «Η επικράτεια των σημείων», όχι να αντιγράφει τη γυναίκα αλλά να τη σημαίνει.

 

Η έννοια της μεταμόρφωσης ήταν το σημείο εκκίνησης για μια διαδικασία δημιουργίας που εμπλουτίστηκε περαιτέρω από τις έννοιες της μεταμφίεσης και της απουσίας-παρουσίας του ερμηνευτή στη σκηνή (ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη χρήση της μάσκας), καθώς και από το παιχνίδι με το δίπολο αρσενικό-θηλυκό.

ΠΟΤΕ22/04/2015 - 25/04/2015
ΠΟΥΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα
Οδηγός Θεάτρου