Κι όμως, ζουν ανάμεσά μας: Περί τα 18 εκατομμύρια ενηλίκων Αμερικανών πιστεύουν πως το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από αγελάδες καφέ χρώματος.
Αυτό -τουλάχιστον- είχαν απαντήσει σε σχετική έρευνα του Κέντρου Καινοτομίας για τα Γαλακτοκομικά των ΗΠΑ, που είχε γίνει το 2017. Η έρευνα επανήλθε στην επικαιρότητα τώρα, καθώς χρήστες του διαδικτύου πιστεύουν πως μπορεί στα αποτελέσματά της να κρύβονται οι εξηγήσεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών - πάντα με χιουμοριστική διάθεση και κάθε σεβασμό στην ψήφο του «κυρίαρχου λαού».
Στην έρευνα εκείνη λοιπόν, το 7% των Αμερικανών ενηλίκων απάντησε πως πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες. Και αν ως ποσοστό μπορεί να φαίνεται σχετικά μικρό και άρα - ας πούμε - λογικό, τότε τα πράγματα αλλάζουν όταν μετατραπεί σε απόλυτους αριθμούς. Διότι, το 7% των Αμερικανών ενηλίκων - που το 2020 υπολογίζονταν σε 258 εκατομμύρια - αντιστοιχεί σε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν πως το «καφέ» γάλα βγαίνει από καφέ αγελάφες.
Όπως σχολίασε σε σχετικό άρθρο του το CNN, «εκατομμύρια άνθρωποι τα κατάφεραν με κάποιο τρόπο στη ζωή τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι το άρωμα και το χρώμα της σοκολάτας στο σοκολατένιο γάλα δεν βγαίνει από τις αγελάδες».
Και για να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω, αν το χρώμα του γάλακτος εξαρτάται άμεσα από το χρώμα της αγελάδας από την οποία προέρχεται, γιατί το κανονικό γάλα να μην έχει διάσπαρτα μαύρα στίγματα, όπως οι περισσότερες αγελάδες;
Η έρευνα είχε διεξαχθεί διαδικτυακά και σε αυτή συμμετείχαν 1.000 ενήλικες Αμερικανοί. Άλλα συμπεράσματά της ήταν ότι ένας στους τέσσερις έχει πάει σε κατάστημα πριν από τις 6 το πρωί μόνο για να αγοράσει γάλα, και το 95% έχει τουλάχιστον ένα είδος τυριού στο ψυγείο του. Για χρόνια, ειδικοί στη γεωργία, τη διατροφή και την εκπαίδευση έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον εκτεταμένο αγροτικό αναλφαβητισμό στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν ελάχιστη κατανόηση σχετικά με το από πού προέρχεται η τροφή τους, πώς παράγεται ή ακόμη και βασικά συστατικά όπως αυτά στο σοκολατούχο γάλα.
Με πληροφορίες από CNN, mouthattack