Tony Oursler

H γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την έκτη ατομική έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη Tony Oursler.

LIFOTEAM 1.10.2015 | 00:00

H γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την έκτη ατομική έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη Tony Oursler.  Στην καινούργια του έκθεση που πραγματοποιείται στη γκαλερί ύστερα από 8 χρόνια, ο Oursler θα παρουσιάσει έργα που εστιάζουν στην εξέλιξη της ανθρώπινης ταυτότητας μέσα των τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Εστιάζει το ενδιαφέρον του στη σύγχρονη πρωτοβουλία που δημιουργεί μηχανές για να ερμηνεύουν και να μετρούν τις ανθρώπινες εκφράσεις και γοητεύεται από τη σύγχρονη ψυχολογία και τις εκλεπτυσμένες μιμητικές τεχνολογίες. O καλλιτέχνης εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους δικούς του μηχανισμούς, ειδικά το πρόσωπο και το κεφάλι, ώστε να εκφράσει την ταυτότητά του και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του.

 

Στην έκθεση αυτή, ο Tony Oursler θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων, μεγάλα πάνελς από αλουμίνιο, σε αφηρημένα σχήματα, που θυμίζουν πρόσωπα, επικαλυμμένα με διαφορετικές ανακλαστικές μεταλλικές επιφάνειες.Τα πρόσωπα αυτά, ενσωματωμένα σε βιντεο-οθόνες που απεικονίζουν στόματα και μάτια, κρύβουν σημάδια, γεωμετρικά σχέδια αλγορυθμικής χαρτογράφησης αναγνώρισης προσώπου, συνδυάζοντας την ανθρώπινη έκφραση με το λογισμικό του ηλεκτρονικού προφίλ. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να προσκαλέσει τον θεατή να δει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των μηχανημάτων που δημιούργησε πρόσφατα η ανθρωπότητα.

 

Ο Tony Oursler γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το California Institute for the Arts (B.F.A) το 1979. Ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Ο Oursler αποτελεί μια σημαντική μορφή στην εξέλιξη του video art. Συνειδητοποιώντας τους περιορισμούς της τηλεοπτικής εικόνας, καινοτόμησε καταργώντας τα όρια της μικρής οθόνης δημιουργώντας μια εικόνα τρισδιάστατη. Έχει εκθέσει τα έργα του σε μεγάλα μουσεία παγκοσμίως όπως: Stedelijk Museum, Amsterdam (2014), Pinchuk Art Centre, Kiev (2013), ARoS Aarhus Kunstmuseum, Denmark (2012), Helsinki City Art Museum, Finland, Metropolitan Museum of Art, New York (2005), Kunsthaus Bregenz (2001), Whitney Museum, New York (2000) and Kunstverein Hannover, Germany (1998). Έχει συμμετάσχει στις εκθέσεις Documenta VIII and IX. Τα έργα του ανήκουν σε μεγάλες συλλογές, συμπεριλαμβάνομένων των: the Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington, DC, Centre Georges Pompidou, Paris, Museum of Modern Art, New York, National Museum of Osaka, Japan, Tate Gallery, London, Van Abbemuseum, Eindhoven and ZMK/Center for Art & Media, Karlsruhe, Germany.

 

O καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

ΠΟΤΕ01/10/2015 - 19/11/2015
ΠΟΥBERNIER/ELIADES
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός