Ανδρέας Λόλης, Undercurrents

Μία έκθεση για τις ργανικές και τυχαίες φόρμες, και όχι αποκλειστικά απομιμήσεις αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο

LIFOTEAM 19.11.2015 | 00:00

Η δουλειά του Ανδρέα Λόλη (γενν. 1970) διαποτίζεται από την επίγνωση του πολιτισμικού βάρους μιας μεγάλης κληρονομημένης γλυπτικής παράδοσης αλλά και την ανάγκη του καλλιτέχνη να αναμετρηθεί με αυτήν την παράδοση και να πραγματευτεί πλευρές της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας εν μέσω κρίσης.

 

Η παρούσα έκθεση συγκροτείται από δύο εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται αντιθετικά και αμφίδρομα, σε δύο διαδοχικά επίπεδα του εκθεσιακού χώρου. 

 

Αγαπημένο υλικό της γλυπτικής του Λόλη παραμένει το μάρμαρο, το οποίο ωστόσο για πρώτη φορά συνδυάζει με ένα άλλο, κατεξοχήν γλυπτικό υλικό, τον πηλό, στο πλαίσιο των αυξημένων αφηγηματικών αναγκών της νέας αυτής δουλειάς του.

 

Η εγκατάσταση συνομιλεί και συνεργάζεται με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, τόσο τα φέροντα όσο και το αυλάκι και τη σχάρα απορροής του πρώην βιομηχανικού χώρου της γκαλερί.

Κοινός παρονομαστής των δύο εγκαταστάσεων είναι το υγρό στοιχείο, το νερό, είτε διά της πλεονάζουσας και άκαιρης παρουσίας του είτε διά της απουσίας του.

 

Ο Ανδρέας Λόλης (1970) έχει συνεργαστεί για εκθέσεις και project με διακεκριμένους επιμελητές όπως τον Ralf Ruggof (διευθυντή της Hayward Gallery στο Λονδίνο), τον Nicolas Bourriaud (Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρίσιου, την Shamim Momin (Διευθύντρια και επιμελήτρια του LAND, Λος Άντζελες, και συν-επιμελήτρια της Μπιενάλε του Μουσείου Whitney το 2004 και το 2008), την Claire Lilly (διευθύντρια του Yorkshire Sculpture Park), τον Tom Eccles (Διευθυντή του Κέντρο Επιμελητικών Σπουδών στο Κολλέγιο Bard), την Ξένια Καλπακτσόγλου (επιμελήτρια και συνιδρύτρια της Μπιενάλε της Αθήνας) και την Νάντια Αργυροπούλου (επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης, συνεργάτης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ). Αυτή την περίοδο η δουλειά του εκτίθεται στην 13η Μπιενάλε της Λυόν «La Vie Moderne» που επιμελείται ο Ralf Ruggof.

ΠΟΤΕ19/11/2015 - 19/12/2015
ΠΟΥTHE BREEDER
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός