Ο Markus Braun, ο Αυστριακός επιχειρηματίας που δραστηριοποιούταν στον τομέα της τεχνολογίας και μετέτρεψε την Wirecard σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, συνελήφθη έπειτα από «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της.
Οι εισαγγελείς του Μονάχου επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο Braun, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Wirecard, συνελήφθη με την κατηγορία ότι διόγκωσε τον ισολογισμό και τις πωλήσεις της εταιρείας μέσω ψεύτικων συναλλαγών, προκειμένου να τον καταστήσει πιο ελκυστικό για επενδυτές και πελάτες. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Μπράουν μπορεί να έχει ενεργήσει σε συνεργασία με άλλους δράστες.
Το σκάνδαλο ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν η Wirecard ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει τα κεφάλαια στους λογαριασμούς και ο Braun αρνήθηκε να υπογράψει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Ο Braun παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος την Παρασκευή. Ο Jan Marsalek, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, απολύθηκε τη Δευτέρα.
Η Wirecard θεωρήθηκε κάποτε μια από τις πιο υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη. Επεξεργάζεται πληρωμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις και πωλεί υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων. Η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 6.000 υπαλλήλους σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο Braun ηγήθηκε της εταιρείας από το 2002. Ο πρώην σύμβουλος της KPMG ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό άνω του 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Η εταιρεία ανέφερε έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018, ή υπερδιπλάσια από το 2013. Οι μετοχές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα άνω των 190 ευρώ (213 $) τον Σεπτέμβριο του 2018, τον ίδιο μήνα η Wirecard αντικατέστησε την Commerzbank ( CRZBF) στη λίστα των κορυφαίων 30 εταιρειών της Γερμανίας. Φέρεται να αξίζει περισσότερα από 24 δισεκατομμύρια ευρώ (26,9 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα μια κρίση. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο ξεδιπλωνόταν το σκάνδαλο τόσο μεγαλύτερο σφυροκόπημα δέχονταν μετοχές και ομόλογα της Wirecard. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχασε το 90% της κεφαλαιοποίησής της. «Πρόκειται για πλήρη καταστροφή» σχολίασε η BaFin, η αρχή εποπτείας του γερμανικού τραπεζικού τομέα. «Είναι ντροπή αυτό που έγινε» συμπλήρωσε σε ανακοίνωσή της.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια