David Hammons, Give Me a Moment

Για πρώτη φορά παρουσίαση έργων του David Hammons στην Ελλάδα

LIFOTEAM 13.6.2016 | 00:00

Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου παρουσιάζει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.

 

Ο Hammons είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει δουλειά που έκανε στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του '60 αλλά και έργα που έγιναν στο στούντιό του στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά. Παρουσιάζοντας τυπώματα, γλυπτά, πίνακες και έγγραφα που σχετίζονται με τις περφόρμανς και τα δημόσια γλυπτά του, η έκθεση αναδεικνύει το εκπληκτικό εύρος της τέχνης του Hammonds. Μερικά από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει περιλαμβάνουν τηγανητό κοτόπουλο, καπάκια από μπουκάλια, τσιγάρα, κολλεγιακά με κουκούλα, μαλλιά Αφροαμερικανών, Αφρικανικές μάσκες και καθρέφτες.

 

Μερικά από τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει περιλαμβάνουν τηγανητό κοτόπουλο, καπάκια από μπουκάλια, τσιγάρα, κολλεγιακά με κουκούλα, μαλλιά Αφροαμερικανών, Αφρικανικές μάσκες και καθρέφτες.

 

Δίπλα σε έργα που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν, η έκθεση Give Me Α Moment περιλαμβάνει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη: τη UNIA Flag, μια σημαία στην οποία τα κόκκινα, λευκά και μπλε αστέρια και οι λωρίδες έχουν επαναπροσδιοριστεί από το μαύρο-κόκκινο και πράσινο του Marcus Garvey, το έργο In the Hood, 1993, μια απλή κουκούλα κολλεγιακού στημένη στον τοίχο, που μιλάει για το ρατσισμό που συχνά αντιμετωπίζουν οι μαύροι νέοι, και το Untitled, 1996, ένα έργο που προέκυψε όταν ο καλλιτέχνης έδεσε μαζί ψεύτικες Αφρικανικές μάσκες και τις κρέμασε σαν αθλητικό τρόπαιο, που δείχνει το σκεπτικισμό του απέναντι στην εμπορευματοποίηση του 'Afro-kitsch', αλλά και την επιθυμία του να δημιουργήσει νέου τύπου αντικείμενα λατρείας.

 

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Mark Godfrey, Ανώτερος Επιμελητής στην Tate Modern, και η Skarlet Smatana, Διευθύντρια της Συλλογής Οικονόμου. Η έκθεση συνοδεύεται από έκδοση που περιλαμβάνει ένα σημαντικό νέο δοκίμιο του Godfrey, καθώς και από ένα κείμενο του καλλιτέχνη Jannis Kounellis, που δούλεψε μαζί με τον Hammons στην Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης το 1993.
Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης λογοτεχνικά κείμενα του βραβευμένου ποιητή και συγγραφέα Ben Okri.

ΠΟΤΕ13/06/2016 - 30/09/2016
ΠΟΥΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός