Βασίλης Γκούμας, somniatus ero

Πρώτη ατομική έκθεση

LIFOTEAM 29.9.2016 | 00:00

Ο Βασίλης Γκούμας αναμετράται με τον χώρο και τον χρόνο, ιχνηλατώντας μια δική του χωρογεωγραφία και αποτυπώνοντας με ακρυλικά χρώματα και ξυλοχρώματα, την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Η φυσική απώλεια λειτουργεί ως απαρχή για μια νέα δημιουργία, για μια διαφορετική θέαση της μορφής αλλά και της ίδιας της ψυχής.

 

Στα έργα του κυριαρχούν οι γυναικείες μορφές, απαλλαγμένες από την φθορά του χρόνου και την σκόνη της καθημερινότητας. Τα μοντέλα του μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από τη βικτωριανή εποχή και προσομοιάζουν με θεότητες, καθώς φέρουν στοιχεία άυλα και υπεργήινα, τα οποία συνάμα αποπνέουν μια έντονη πνευματικότητα και ένα ηθικό κάλλος.

 

Με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει και την άρτια τεχνική του κατάρτιση, που ξαφνιάζει ευχάριστα για το νεαρό της ηλικίας του-μόλις 25 ετών-, ο Βασίλης Γκούμας δημιουργεί πνευματικές μορφές, με προσεχτικά μελετημένες αφαιρέσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί το ύφος και η φυσιογνωμία τους, αλλά συνάμα διαμορφώνοντας μια υπερβατική πραγματικότητα.

 

Μέσα από την αυθυπέρβαση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει την αρμονία και την ισορροπία που κυριαρχεί στη φύση, στον καμβά του και αποτυπώνει με μαεστρία τις διακυμάνσεις και τις εντάσεις στους τόνους και στο σχέδιό του.

ΠΟΤΕ29/09/2016 - 29/10/2016
ΠΟΥΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός