REGARDING NICOLAS CALAS (ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΛΑΣ)

Έκθεση και Συνέδριο αφιερωμένα στον Νικόλαο Κάλας

LIFOTEAM 21.10.2016 | 00:00

Ποιητής, κριτικός, θεωρητικός της τέχνης, επιμελητής εκθέσεων – ο Νικόλαος Κάλας αυτοχαρακτηριζόταν «νομάς σοφός». Σε διαρκή επαφή με την αιχμή της πρωτοπορίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το πολυσχιδές και διεπιστημονικό γραπτό έργο του πηγάζει από ένα ευρύ φάσμα ενασχολήσεων. Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Κάλας δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη κυρίως ως τεχνοκριτικός, συνεργάστηκε με ποιητές όπως ο William Carlos Williams, επιμελήθηκε εκθέσεις και διατηρούσε επαφή με συλλέκτες και γκαλερίστες όπως η Peggy Guggenheim, η Marian Goodman και ο Αλέξανδρος Ιόλας, καθώς και με καλλιτέχνες όπως ο Barnett Newman, ο Jasper Johns, ο Robert Rauschenberg, ο John Cage και ο Marcel Duchamp.

 

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα και εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών με αφορμή τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Κάλας. Τα έργα στηρίζονται σε πρωτογενή έρευνα στο αρχείο του Κάλας. Πέρα απο μια ιστορική αναδρομή και αποτίμηση, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να εντοπίσουν και να σχολιάσουν με εικαστική γλώσσα την επικαιρότητα του κριτικού λόγου, της σκέψης και των αναζητήσεων του Κάλας. Στην έκθεση θα φιλοξενηθεί υλικό από το αρχείο του Νικόλαου Κάλας, παραχώρηση της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών στην Αθήνα και του Louisiana Museum of Modern Art στην Δανία, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) καθώς και του αρχείου της ΕΡΤ.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
Αντώνης Βάθης, Μαρία Γεωργούλα, Δήμητρα Ιωάννου, Βασίλης Νούλας - Κώστας Τζιμούλης, Μυρτώ Ξανθοπούλου , Νίνα Παπακωνσταντίνου, Τερέζα Παπαμιχάλη, Κύριλλος Σαρρής, Νάνα Σαχίνη - Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σινιόρογλου, Εύα Στεφανή, Βασιλεία Στυλιανίδου, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

 

 

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου διοργανώνεται συμπόσιο με στόχο τη συνολική και πολύπλευρη αποτίμηση της πορείας του Κάλας στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Πορτογαλία και στις ΗΠΑ. Κύριους άξονές του θα αποτελέσουν, αφενός, η συμβολή του Κάλας στο μεσοπολεμικό ελληνικό μοντερνισμό και στη διαμόρφωση της θεωρίας του γαλλικού υπερρεαλισμού και, αφετέρου, ο ρόλος του στη μεταπολεμική εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης.

 

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
Mary Ann Caws (Distinguished Professor of French, English, and Comparative Literature, The Graduate Centre, City University of New York, και Joseph Dreiss, Professor of Art History, University of Mary Washington,.

ΠΟΤΕ21/10/2016 - 27/10/2016
ΠΟΥΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός