Μεγάλη έρευνα για τη ζωή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Πώς βλέπουν την Αθήνα οι κάτοικοί της

Μεγάλη έρευνα για τη ζωή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Πώς βλέπουν την Αθήνα οι κάτοικοί της Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
0

Απαντήσεις για τη ζωή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνουν νέες δημοσιευμένες έρευνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Από τις έρευνες αυτές παρέχονται δημογραφικές πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την ποιότητα ζωής σ' αυτές και τα οικονομικά και εργασιακά δεδομένα που σχετίζονται με τους κατοίκους τους.

Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι το κόστος ζωής, η ικανοποίηση των κατοίκων από τις δημόσιες μεταφορές και τις υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, ο βαθμός ενόχλησης από την ηχορύπανση αλλά και η εύρεση εργασίας, η ενοικίαση στέγης και η ενσωμάτωση των αλλοδαπών. 

Οι υπηρεσίες υγείας, η ανεργία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση θεωρούνται ως τα σημαντικότερα ζητήματα από τους κατοίκους των περισσότερων πόλεων.

Αυτές οι τρεις πτυχές κατατάσσονται πάνω από την ασφάλεια, τις δημόσιες μεταφορές, τις οδικές υποδομές, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη στέγαση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον θόρυβο.

Σε 63 πόλεις, οι υπηρεσίες υγείας αναφέρονται ως ένα από τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα και προσδιορίζονται ως το κορυφαίο ζήτημα σε 27 πόλεις.

Η ανεργία αναφέρεται ως ένα από τα τρία πιο σημαντικά θέματα σε 52 πόλεις και κατατάσσεται στην κορυφή σε 23 από αυτές, ενώ σε 59 πόλεις, η εκπαίδευση και η κατάρτιση αναφέρονται μεταξύ των τριών σημαντικότερων θεμάτων και σε 18 πόλεις κατέχει την υψηλότερη θέση.

Ζωή στις πόλεις

Συνολικά, υπάρχει υψηλό επίπεδο ικανοποίησης όσον αφορά τις πόλεις στις οποίες ζουν όσοι ρωτήθηκαν. Σε 77 από 83 πόλεις, τουλάχιστον 80% των ερωτηθέντων είπαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους εκεί, με το Βίλνιους να είναι η πρωτεύουσα που καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης (98%).

Αντίθετα, η ικανοποίηση είναι 71% στην Αθήνα, η οποία, όμως, σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα του 2012 καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (+15%).

Δημόσιες συγκοινωνίες

Σε περίπου 40 πόλεις, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ικανοποιούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφονται στη Βιέννη (95%) και στο Ελσίνκι (93%) και τα χαμηλότερα στη Ρώμη (30%), με την Αθήνα να έχει 72%.

Υγειονομική περίθαλψη

Το επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι τουλάχιστον 80% σε 34 πόλεις, κυρίως βελγικές, γερμανικές και γαλλικές, με πρώτη πρωτεύουσα το Άμστερνταμ (91%).

Ωστόσο, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε 16 πόλεις, δηλώνουν δυσαρεστημένοι, συμπεριλαμβανομένων 7 πρωτευουσών της ΕΕ: Αθήνα (ικανοποίηση: 33%), Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Ρίγα, Μπρατισλάβα και Ρώμη.

Εκπαιδευτικές υποδομές

Σε 17 πόλεις, τουλάχιστον 80% των ερωτηθέντων μένουν ικανοποιημένοι από τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, με το Δουβλίνο να είναι πρώτο με 83%.

Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Σόφια (47%) και το Βουκουρέστι (48%), ενώ η Αθήνα βρίσκεται χαμηλά με 54% αν και σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2012, είναι η πρωτεύουσα που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση (+11%) στην κλίμακα της ικανοποίησης.

Οικονομική κατάσταση

Σε 14 πόλεις, περισσότεροι από 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφονται στη Στοκχόλμη (90%) και τα χαμηλότερα στην Αθήνα (33%).

Εύρεση εργασίας

Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των περισσότερων πόλεων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εύρεση εργασίας. Εύκολα δηλώνουν ότι μπορούν να βρουν εργασία 72% των κατοίκων της Πράγας, ενώ οι κάτοικοι των πόλεων της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας που έχουν την ίδια γνώμη είναι λιγότεροι από 15%, με την Αθήνα να βρίσκεται στο 10%.

Ενοικίαση στέγης

Σε 45 πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες διαφωνούν ότι είναι εύκολο να βρεθεί καλή στέγη σε λογικές τιμές. Η δυσκολία αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις πρωτεύουσες, καθώς σε εννέα από αυτές περισσότεροι από 80% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνονται δυσκολίες, με κορυφαίο το Παρίσι (95%).

Μόνο στην Αθήνα περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (62%) συμφωνούν ότι είναι εύκολο να βρεθεί καλή στέγη σε λογική τιμή.

Ενσωμάτωση αλλοδαπών

Σε 47 πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι αλλοδαποί είναι καλά ενσωματωμένοι, ενώ σε 14 πόλεις την ίδια γνώμη έχουν τουλάχιστον τα 2/3 των ερωτηθέντων.

Τα υψηλότερα επίπεδα συμφωνίας με αυτήν τη δήλωση καταγράφονται στο Ζάγκρεμπ (77%) και τα χαμηλότερα στην Αθήνα (21%).

Αποτελεσματικότητα διοικητικών υπηρεσιών

Σε 50 πόλεις, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι θεωρούν ότι οι διοικητικές υπηρεσίες βοηθούν τους ανθρώπους αποτελεσματικά, με πρώτο το Λουξεμβούργο (80%).

Αντίθετα, σε 15 πόλεις τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες διαφωνούν, με πρώτη τη Ρώμη (27%). Η Αθήνα βρίσκεται κοντά με 42%. Από το 2012, οι θετικές απόψεις έχουν πληθύνει περισσότερο στην Πράγα (+14) και την Αθήνα (+11).

Θόρυβος στις πόλεις

Σε 66 πόλεις, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα επίπεδα θορύβου, με το Δουβλίνο να φθάνει το 82%.Αντίθετα, οι πρωτεύουσες με τους λιγότερο ικανοποιημένους κατοίκους είναι το Βουκουρέστι (31%), η Σόφια (36%) και η Αθήνα (43%).

Ποιότητα αέρα

Σε 62 πόλεις, τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα του αέρα, με κορυφαίες πρωτεύουσες το Δουβλίνο, τη Βιέννη και το Ελσίνκι (από 88%).

Αντίθετα, κάτω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι σε 18 πόλεις, με τους λιγότερους στο Βουκουρέστι (22%), το Παρίσι (25%) και την Αθήνα (27%).

Καθαριότητα πόλης

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε 60 πόλεις δήλωσαν ικανοποίηση από την καθαριότητα της πόλης τους, με το Λουξεμβούργο να έχει τους περισσότερους (95%). Σε 23 πόλεις υπάρχουν λιγότεροι ευχαριστημένοι με τη Ρώμη να βρίσκεται στο ναδίρ (9%) και την Αθήνα στο 30%.

Κόστος ζωής

Ως προς το κόστος ζωής, με τις Βρυξέλλες να βρίσκονται στο 100, η Κοπεγχάγη είναι η ακριβότερη πρωτεύουσα με 133,5 και η Σόφια η φθηνότερη με 53,4, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στο 79,9.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM