Το Πεκίνο χαρακτήρισε ως «καταστροφή» ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Το Πεκίνο χαρακτήρισε ως «καταστροφή» ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Ταϊβάν Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αυστηρό μήνυμα προς όσους επεξεργάζονται σενάρια αυτονομίας της Ταϊβάν έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. 

Η Κίνα δεν θα δεσμευθεί ποτέ ότι αποκηρύσσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Ταϊβάν διεμήνυσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υποσχόμενος μεν να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επανένωση με «ειρηνικό τρόπο», όμως προειδοποιώντας παράλληλα πως η επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της νήσου θα την οδηγούσε στην «καταστροφή».

Το Πεκίνο «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «εξωτερικές δυνάμεις» που ενεργούν για να αποτρέψουν την ειρηνική επανένωση καθώς και αυτονομιστικές και αποσχιστικές δυνάμεις στην Ταϊβάν, επέμεινε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας του στο Πεκίνο.

Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο.

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα.

Παρά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία σαράντα χρόνια, το Πεκίνο δεν έχει πάψει ποτέ να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση βίας για να υπερασπίσει την κινεζική εθνική κυριαρχία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι ή εξωτερικής επέμβασης.

«Η Κίνα πρέπει να επανενωθεί και θα επανενωθεί», διατράνωσε ο Σι, επαναβεβαιώνοντας την πολιτική της «ενιαίας» Κίνας, ανάθεμα για τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Οι πάντες στη νήσο «πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα έφερνε μόνο καταστροφή στην Ταϊβάν», επέμεινε ο πρόεδρος της Κίνας.

«Είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ευρύ περιθώριο για την ειρηνική επανένωση, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν χώρο για αποσχιστικές δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής», συμπλήρωσε.

Μολονότι οι δύο χώρες έχουν καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια στενούς οικονομικούς, επιχειρηματικούς, πολιτισμικούς αλλά και διαπροσωπικούς δεσμούς, η Ταϊβάν, η οποία διαφημίζει τη «δημοκρατική» της παράδοση, δεν δείχνει ουδεμία διάθεση να υπαχθεί στην διακυβέρνηση του Πεκίνου, στο οποίο προσάπτει αυταρχισμό.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM