Δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης- Ορατός ο κίνδυνος μπλακ άουτ

Δοκιμάζεται η αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης- Ορατός ο κίνδυνος μπλακ άουτ Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο μη ανταπόκρισης του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της χώρας στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται, καθώς μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη στους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ που κάνουν ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ. 


Το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει, ιδιαίτερα εάν τα προβλήματα στην τροφοδοσία λιγνίτη συνεχιστούν, ενώ οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. Ήδη, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές στη χώρα. Πολλά χωριά στην Μεσσηνία και στην Μάνη έχουν μείνει από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα, λόγω των καιρικών συνθηκών.


Έντονο προβληματισμό προκαλεί η δυνατότητα του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού να αντέξει τις επόμενες ημέρες της κακοκαιρίας. Από τη μία μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη, ενώ από την άλλη, οι μονάδες φυσικού αερίου είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, καθώς η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.


Η ΔΕΠΑ προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση ναύλωσε έκτακτο φορτίου LNG, το οποίο δεν αναμένεται ότι θα φτάσει στη χώρα πριν τις 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η ΡΑΕ αποφάσισε τη συμμόρφωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας. Ως εκ τούτου, η αγορά θα στερηθεί απαραίτητα κυβικά μέτρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Επιπλέον, η ΡΑΕ απειλεί με πρόστιμα τους ηλεκτροπαραγωγούς, επειδή δεν διατήρησαν αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αποθέματα δεν δηλώθηκαν λόγω αδυναμίας της ΔΕΠΑ να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της, η οποία και ζήτησε από τη ΡΑΕ παράταση της σχετικής προθεσμίας για τις 13 Φεβρουαρίου.

Παρά τα προβλήματα, η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι θα ενεργοποιήσει τις κυρώσεις, ύψους έως και 10% του τζίρου κάθε μονάδας. Ως εκ τούτου, οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένεται να συμμορφωθούν στην απόφασή της, με όποια επίπτωση στην επάρκεια.


Το πολικό ψύχος που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα βρήκε το σύστημα φυσικού αερίου χωρίς εφεδρείες. Για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ όλες οι διαθέσιμες παραγωγικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου), ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή των αιολικών που λόγω ανέμων είχαν υψηλή απόδοση.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία ωστόσο στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δυσχεραίνει το έργο της εξόρυξης, όπως και η αδυναμία χρήσης των μηχανημάτων λόγω παγετού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ να περιορίζονται σημαντικά.


Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης η ΔΕΗ περιόρισε τις δύο προηγούμενες ημέρες τα φορτία του σταθμού θέτοντας εκτός λειτουργίας δύο μονάδες. Εάν τα προβλήματα τροφοδοσίας σε λιγνίτη συνεχιστούν το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντεπεξέλθει στο νέο κύμα κακοκαιρίας και ενδεχομένως να χρειαστούν έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ.


Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ