Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της Αραβικής Χερσονήσου αποκαλύπτεται μέσα από την έκθεση Δρόμοι της Αραβίας-Αρχαιολογικοί Θησαυροί από τη Σαουδική Αραβία.
Η πολιτισμική εξέλιξη της Αραβίας από την προϊστορική εποχή έως και τον 20ό αιώνα ενσαρκώνεται στα ευρήματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με προϊστορικές μετακινήσεις, εμπορικές διαδρομές που ένωναν τη χερσόνησο με τη Μεσόγειο, τη Μεσοποταμία και την Ασία γενικότερα, καθώς και τις προσκυνηματικές οδούς που αναπτύχθηκαν κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. και οδηγούσαν στη Μέκκα.
Η γεωγραφική εγγύτητα του ελληνικού χώρου με την Αραβική Χερσόνησο και ο πολιτισμικός πλουραλισμός μεταξύ των δύο περιοχών διαφαίνεται μέσω πληθώρας αντικειμένων εμπνευσμένων από την αρχαιοελληνική παράδοση που είτε μεταφέρθηκαν εκεί μέσω των καραβανιών είτε παρήχθησαν τοπικά.
Η έκθεση ξεκινάει με τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις, συνεχίζει με τους πολιτισμούς της αρχαιότητας και της ύστερης αρχαιότητας, ως την έλευση του Ισλάμ, τις ισλαμικές δυναστείες και τελικά την ενοποίηση της Σαουδικής Αραβίας.
Αγάλματα μεγάλων διαστάσεων, χρυσά κτερίσματα, επιτύμβιες στήλες και πολύτιμες θρησκευτικές προσφορές αποτελούν ορισμένα από τα αντικείμενα της έκθεσης που φιλοδοξούν να γνωρίσουν στο ελληνικό κοινό την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χερσονήσου, αλλά και του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Παρίσι το 2010 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους με παρουσία σε σημαντικές μητροπόλεις, όπως το Βερολίνο, η Ουάσινγκτον και το Τόκυο. Η έλευσή της στην Ελλάδα και το Μουσείο Μπενάκη σηματοδοτεί τη γνωριμία της με τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Επιμέλεια: Μίνα Μωραΐτου
ΠΟΤΕ | 20/03/2019 - 26/05/2019 |
ΠΟΥ | ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ |