Το 2012 έξι Ρώσοι επιστήμονες βρέθηκαν μπροστά σε μια πολύ όμορφη ανακάλυψη.
Οι S. Yashina, S. Gubin, S. Maksimovich, A. Yashina, E. Gakhova και D. Gilichinsky ανακάλυψαν σπόρους 32.000 ετών και μάλιστα κατάφεραν να καλλιεργήσουν ένα φυτό από τους σπάνιους αυτούς σπόρους. Οι σπόροι βρέθηκαν καλυμμένοι από πάγο 125 πόδια κάτω από τη γη, στη Σιβηρία. Οι ερευνητές βρέθηκαν τυχαία μπροστά σε αυτή την ανακάλυψη όταν παρατηρούσαν τα λαγούμια των σκίουρων.
Το φυτό που είχε αναπτυχθεί από αυτούς τους σπόρους ήταν στην πραγματικότητα ένα Silene stenophylla, ένα λουλούδι που μοιάζει εντυπωσιακά με ένα άλλο φυτό που εξακολουθεί να φυτρώνει στη Σιβηρία.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς αυτοί οι σπόροι κατάφεραν να «επιβιώσουν» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα, όμως, ορισμένοι επιστήμονες στην Αυστρία άρχισαν να ερευνούν αυτό το μυστήριο ψάχνοντας το DNA των προϊστορικών φυτών.
Αυτή η έρευνα πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών της Βιέννης και έχει ως στόχο να ανακαλύψει εάν υπάρχουν αλλαγές στα γονίδια των φυτών που προσαρμόζονται σε πολύ ξηρές, ζεστές ή κρύες συνθήκες. Τέτοια ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ακόμα και για την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, καθώς οι πάγοι στην περιοχή που ανακαλύφθηκαν οι σπόροι λιώνουν οι ερευνητές θα μπορούν να δουν πιο εύκολα ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στο να παραμείνουν οι σπόροι αναλλοίωτοι.
«Νομίζω ότι η ανθρωπότητα πρέπει να είναι ευγνώμων για κάθε γνώση που αφορά στα φυτά και στις καλλιέργειες», δήλωσε η καθηγήτρια Margit Laimer, φυτοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη.
σχόλια