Σε καθεστώς ανωνυμίας θα περνούν πλέον τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αίγυπτο, ύστερα από τις διαστάσεις που πήρε μία υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, με εκατοντάδες γυναίκες εν συνεχεία να χρησιμοποιούν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ξεσκεπάσουν έναν νεαρό μαθητή, ο οποίος βρισκόταν πίσω από πολλές σεξουαλικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τις νομοθετικές προτάσεις, οι ταυτότητες των θυμάτων πλέον θα αποκαλύπτονται μόνο εντός της δικαστικής αίθουσας και στους κατηγορούμενους κατόπιν αιτήματος.
Μάλιστα, όπως δείχνουν οι στατιστικές, παρά το ότι η σεξουαλική κακοποίηση στην Αίγυπτο είναι ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο, ελάχιστες γυναίκες προχωρούν σε επίσημες καταγγελίες, φοβούμενες ότι στο τέλος θα κατηγορηθούν οι ίδιες γι' αυτό που τους συνέβη.
Πώς έγινε, όμως, αυτό το βήμα και μόλις την Τετάρτη το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο ανωνυμίας, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά ΜΜΕ.
Όλα ξεκίνησαν από μία πρωτοφανή για τη χώρα εκστρατεία των γυναικών στα social media, όπου η κάθε μία μιλούσε για τη δική της φρικτή εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης.
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός Instagram που ονομάζεται Assault Police για να δημοσιεύσει καταγγελίες για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και εκβιασμό από δεκάδες γυναίκες εναντίον του μαθητή Ahmed Bassam Zaki, ο οποίος φέρεται να είναι γόνος πλούσιας οικογένειας.
Μετά από αυτό, ο Zaki συνελήφθη και τη Δευτέρα ο εισαγγελέας της Αιγύπτου του απήγγειλε κατηγορίες για άσεμνη επίθεση εναντίον τουλάχιστον τριών γυναικών, συμπεριλαμβανομένης μίας ανήλικης.
Ο νεαρός αντιμετωπίζει κατηγορίες για «απόπειρα σεξουαλικής επαφής με δύο κορίτσια χωρίς τη συγκατάθεσή τους και άσεμνη επίθεση εναντίον και των δύο και ενός τρίτου κοριτσιού» μεταξύ του 2016 και του 2020, δήλωσε ο εισαγγελέας.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είχε επαφές μέσω των social media μαζί τους, ότι αποσπούσε γυμνές φωτογραφίες και στη συνέχεια της απειλούσε να έρθουν σε επαφή μαζί του, προκειμένου να μην αποκαλύψει τα πάντα στις οικογένειές τους, ωστόσο δεν αποδέχεται τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Η υπόθεση έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο των ΜΜΕ όσο και θρησκευτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας, από την οποία εκδόθηκε ανακοίνωση που ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά, σημειώνοντας ότι η σιωπή αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία και ευνοεί τους βιαστές.
"Τα γυναικεία ρούχα - όποια κι αν είναι αυτά- δεν αποτελούν δικαιολογία για επιθέσεις στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των γυναικών", τονιζόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση οι ακτιβιστές είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η σπάνια δημόσια υποστήριξη στις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης δεν είναι παρά ένα σημείο καμπής στην Αίγυπτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιογράφος Reem Abdellatif, η οποία εκδιώχθηκε από την οικογένειά της, όταν εκείνη κατήγγειλε ανοιχτά τον πατέρα της για κακοποίηση, έγραψε ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για όλο αυτό που φαίνεται να αλλάζει τώρα στην Αίγυπτο.
"Το γεγονός ότι αυτά τα κορίτσια μιλάνε δυνατά με αυτή την ορμή - είναι κάτι δεν το έχω ξαναδεί", τόνισε. Βέβαια, υπήρξαν και πολλοί που επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο θάρρος αυτών των γυναικών και στην αλλαγή που συμβαίνει τώρα με τους νόμους στην Αίγυπτο, όμως, η αντίδραση αυτή είναι αναμενόμενη, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις στατιστικές.
Το 2013 μια μελέτη των γυναικών του ΟΗΕ έδειξε ότι το 99% των γυναικών στην Αίγυπτο είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά, είτε έχει πέσει θύμα λεκτικής βίας ή άλλου είδους παρενόχλησης. .
Η σεξουαλική παρενόχληση ποινικοποιήθηκε το 2014, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι oοι σεξουαλικοί παραβάτες δύσκολα καταδικάζονται.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε, μάλιστα, ότι μέχρι τώρα οι γυναίκες ήταν εκείνες που τιμωρούνταν σε περίπτωση δημοσιοποίησης της επίθεσης που δέχθηκαν.
Την ίδια στιγμής πολλές γυναίκες διώκονται για "προώθηση ακολασίας" σε πλατφόρμες όπως το TikTok και Instagram.
Για την ιστορία, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η influencer, Hadeer al-Hady, συνελήφθη, επειδή κατηγορήθηκε ότι δημοσίευσε "άσεμνα βίντεο" στο διαδίκτυο....
σχόλια