Σόγια και μοσχάρια στον Αμαζόνιο: Η παράνομη αποψίλωση του τροπικού δάσους «περνά» από τα στομάχια μας

Σόγια και μοσχάρια στον Αμαζόνιο: Η παράνομη αποψίλωση του τροπικού δάσους «περνά» από τα στομάχια μας Facebook Twitter
0

Μια αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σκιαγραφεί το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται στον Αμαζόνιο από παραγωγούς σόγιας και μοσχαρίσιου κρέατος. 

Περίπου το 20% των εξαγωγών σόγιας και το 17% μοσχαρίσιου κρέατος που καταλήγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέονται με παράνομες πρακτικές σε αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών σόγιας από τη Βραζιλία έχουν παραχθεί σε κατεστραμμένες εκτάσεις και δεν πρόκειται καν για κάποιο «καλά κρυμμένο μυστικό» αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δημόσιους χάρτες. Αυτό που εντόπισαν ήταν κτηνοτροφικές φάρμες και ράντσα μέσα στο τροπικό δάσους, που παράγουν σόγια και εφοδιάζουν με μοσχαρίσιο κρέας τις αγορές της Ευρώπης.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει με μεγάλη ακρίβεια συγκεκριμένες ιδιοκτησίες με την παράνομη αποψίλωση και τα δεδομένα των εξαγωγών. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως το 2% των ιδιοκτητών γης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τα λιβάδια του Σεράντο, ευθύνονται για το 62% της παράνομης αποψίλωσης.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, μόνο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, δύο εκατομμύρια τόνοι σόγιας που είχαν παραχθεί σε παράνομα αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις, έφτασαν στην ευρωπαϊκή αγορά. Εξ αυτών, οι 500.000 τόνοι προήλθαν από τον Αμαζόνιο που διαρκώς συρρικνώνεται.

Ο καθηγητής Ραόνι Ραζάο, του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Minas Gerais στη Βραζιλία, λέει πως εξαρτάται από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Βραζιλίας να σταματήσει την παράνομη δράση αυτών των παραγωγών. «Η Βραζιλία έχει τις απαραίτητες πληροφορίες και πρέπει να λάβει άμεσα αποφασιστική δράση κατά των παραβατών, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα εξαγόμενα προϊόντα δεν προέρχονται από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί». 

Αναφορές από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει και κατά το παρελθόν περιπτώσεις παραγωγών σόγιας και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται σε τμήματα κατεστραμμένου δάσους και εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. 

Η σόγια παράγεται κυρίως για να ταΐζει τα κοπάδια και οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή προέλευση. Όμως οι συνέπειες αυτών των πρακτικών δεν θα είναι μόνο τοπικές αλλά κυριολεκτικά παγκόσμιες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από Science και BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ