Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

Οι εκδόσεις Διόπτρα προτείνουν 6 βιβλία που θα βάλουν σασπένς στο καλοκαίρι σας.

LIFOTEAM 17.7.2020 | 16:14

ADVERTORIAL

Μία από τις αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού είναι το διάβασμα αγαπημένων βιβλίων. Και τι καλύτερο από ένα αστυνομικό που μπορεί να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο ό,τι ο καθένας μας θεωρεί διακοπές, χαλάρωση, διασκέδαση. Οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

 

Ο Καστανάνθρωπος
Τα διαπιστευτήρια του Søren Sveistrup ως συγγραφέα και δημιουργού της βραβευμένης αστυνομικής σειράς «The Killing» αποτελούν μια πρώτη εγγύηση για την ποιότητα της λογοτεχνικής του απόπειρας, που βρίσκεται ήδη στις λίστες των best sellers πολλών χωρών. Ο Καστανάνθρωπος, όμως, έχει ένα ακόμα πιο δυνατό χαρτί, την υπόθεσή του. Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος δρα στην Κοπεγχάγη, αφήνοντας κάθε φορά τη σκηνή του εγκλήματος «υπογεγραμμένη» με μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα, έναν καστανάνθρωπο. Τα στοιχεία που συλλέγονται παραπέμπουν σε μια απαγωγή και δολοφονία που είχε γίνει έναν χρόνο πριν και οι προβλέψεις σχετικά με το μέλλον της εγκληματικής δράσης του ενόχου είναι μάλλον δυσοίωνες: αν δεν βρεθεί, δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα. Γι' αυτό ακριβώς το ζευγάρι των ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση πρέπει να αφήσει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε απερίσπαστοι να βρουν τα ίχνη που θα το οδηγήσουν στον Καστανάνθρωπο.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

 

Ο Τρόφιμος
Ως πού θα μπορούσε να φτάσει ένας πατέρας για να βρει τον εξαφανισμένο του γιο; Ο Sebastian Fitzek, γνωστός στην Ελλάδα και βραβευμένος από το αναγνωστικό της κοινό, ο συγγραφέας που έχει κάνει περισσότερες από 12.000.000 πωλήσεις σε όλον τον κόσμο, με το καινούργιο του βιβλίο αποδεικνύει εκ νέου γιατί έχει τόση επιτυχία. Πέρα από την ένταση, η πλοκή των έργων σχεδόν πάντα ξεφεύγει από την πεπατημένη. Στον Τρόφιμo το θέμα δεν είναι να εντοπιστεί ο ένοχος αλλά να πειστεί να αποκαλύψει πού βρίσκεται το θύμα. Ο μικρός Μαξ έχει εξαφανιστεί εδώ και έναν χρόνο και ο δράστης , φυλακισμένος στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας ενός ψυχιατρείου, αρνείται να μιλήσει. Καθώς ο χρόνος περνάει και οι πιθανότητες να βρεθεί το παιδί σώο λιγοστεύουν, ο πατέρας του αναλαμβάνει δράση: αποφασίζει να γίνει τρόφιμος στο ίδιο ψυχιατρείο.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

 

Οι Διακοπές
Όταν οργανώνεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές είναι πολλά αυτά που πρέπει να έχεις στον νου σου. Το νέο βιβλίο του Τ.Μ. Logan, οι Διακοπές, έρχεται να μας θυμίσει μια πολύ σημαντική προϋπόθεση, την επιλογή της σωστής παρέας. Στο γνώριμο ύφος των ανατροπών και των απότομων αλλαγών, ο συγγραφέας επιφυλάσσει στους αναγνώστες του μια ιστορία όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Κέιτ οργάνωσε τις διακοπές των ονείρων της για να γιορτάσει τα γενέθλιά της: μαζί με τις κολλητές τις, σε μια πολυτελή βίλα της γαλλικής υπαίθρου. Τι μπορεί να πάει στραβά; Κι όμως, η υποψία πως ο άντρας της την απατά με μία από τις κολλητές της γίνεται η αρχή που ξετυλίγει ένα κουβάρι το οποίο θα τη φέρνει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός φόνου.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

 

Η ποινή είναι θάνατος
Ο διάσημος δικηγόρος διαζυγίων ο Ρίτσαρντ Πράις βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του. Οι τελευταίες λέξεις που έγραψε, ο τριψήφιος αριθμός που ο δολοφόνος σχημάτισε στον τοίχο, το όργανο του φόνου, ένα πανάκριβο μπουκάλι κρασί Château Lafite του 1982 και ένας σεβαστός αριθμός υποψήφιων δολοφόνων είναι τα πρώτα στοιχεία που παίρνουν στα χέρια τους ο ιδιωτικός ερευνητής Ντάνιελ Χόθορν και ο βοηθός του Άντονι, στους οποίους η αστυνομία αναθέτει την υπόθεση. Φαίνεται όμως πως και ο ίδιος ο Χόθορν έχει μυστικά. Ωστόσο, κάποια από αυτά θα πρέπει να έρθουν στο φως... Ο Anthony Horowitz, με μακρά θητεία στο είδος του crime fiction, ανανεώνει το ραντεβού του με το αναγνωστικό του κοινό με το εξαιρετικό αστυνομικό βιβλίο Η ποινή είναι θάνατος.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

 

Η Σιωπηλή Ασθενής
Tο ντεμπούτο του Ελληνοκύπριου συγγραφέα Alex Michaelides στη λογοτεχνία με το ψυχολογικό θρίλερ Η σιωπηλή ασθενής υπήρξε θεαματικό: απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από συγγραφείς, κριτικούς και κοινό και μπήκε σε πολλές λίστες ευπώλητων, μεταξύ άλλων και των «New York Times». Ο Michaelides γνωρίζοντας καλά τους κώδικες του είδους από την εμπειρία του στον κινηματογράφο, ξέρει πώς να συνθέσει μια ιστορία, κλιμακώνοντας σταδιακά την ένταση και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Η Αλίσια Μπέρενσον εντελώς ανεξήγητα σκοτώνει τον σύζυγός της, και μαζί την τέλεια ως τότε ζωή τους. Όσο αρνείται να δώσει εξηγήσεις, ο μύθος γύρω από αυτήν αλλά και η τιμή των έργων της γιγαντώνονται. Μέχρι που την περίπτωσή της αναλαμβάνει ο εγκληματολόγος Θίο Φέιμπερ, που είναι αποφασισμένος να την κάνει να λύσει τη σιωπή της.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού

 

Αμαρόκ
Η επιστροφή του δημοφιλούς στο ελληνικό κοινό Ελληνοσουηδού επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη στο νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση. Εδώ, με αφορμή μια αυτοκτονία, ανατρέχει στην υπόθεση δολοφονίας μιας μαθήτριας που συνέβη δώδεκα χρόνια πριν, για να καταλάβει πως η ομολογία του φερόμενου ως δράστη αποσπάστηκε κάτω από ύποπτες συνθήκες. Η υπόθεση ανοίγει ξανά, θέτοντας στο επίκεντρο το ερώτημα γιατί κάποιος να δηλώσει ένοχος για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, γνωρίζοντας πως θα τιμωρηθεί. Χτίζοντας αριστοτεχνικά την πλοκή του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να φωτίσει θέματα που απασχολούν κάθε σύγχρονη κοινωνία, κυρίως μέσα από το πρίσμα του ενστίκτου της επιβίωσης και των πράξεων στις οποίες αυτό μας οδηγεί.

 

Τα αστυνομικά του καλοκαιριού
Οδηγός Βιβλίου