Επείγουσα έκκληση για βοήθεια απηύθυναν οι Γιατροί του Κόσμου, για τους χιλιάδες που έμειναν χωρίς καταφύγιο, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
«Το ΚΥΤ της Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως οικογένειες και παιδιά, που ήδη διαβιούσαν σε πολύ επιβαρυντικές συνθήκες βρίσκονται στο δρόμο. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους. Σε όλους. Χωρίς διακρίσεις!», επισημαίνει η οργάνωση, καλώντας τον κόσμο να παράσχει οικονομική βοήθεια, που είναι σημαντική για τις αγορές των απαραίτητων ειδών, αλλά και τις ειδικές ιατρικές εξετάσεις.
Παράλληλα, οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για:
- Μάσκες προστασίας από τον covid-19 μίας ή πολλαπλής χρήσης
- Μικρά αντισηπτικά
- Γάζες αποστειρωμένες
- Αντιβιώσεις ,παιδικές και ενηλίκων
- Αντιπυρετικά για παιδιά και ενήλικες
- Παυσίπονα για παιδιά και ενήλικες
- Φάρμακα για το στομάχι
- Φάρμακα για Διαβήτη
- Δερματολογικές κρέμες/αλοιφές
Οι Γιατροί του κόσμου παραλαμβάνουν Δευτέρα- Παρασκευή, 09:00-16:30, στη οδό Σαπφούς 12, στο κέντρο της Αθήνας.
Αντιδράσεις για τη νέα δομή
Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς καταφύγιο. Σε χώρο κοντά στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο δημόσιο και χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας, δημιουργείται η νέα δομή.
Εκεί θα στεγαστούν προσωρινά 3.000 από τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας. Από το πρωί στήνονται σκηνές εκεί, αλλά για μία ακόμη νύχτα χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν στον δρόμο.
Στη νέα δομή αντιδρά ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. Η επιλογή αυτή «αντιστρατεύεται ευθέως την εθνική άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη δημόσια υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ προανήγγειλε αντιδράσεις λέγοντας «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της».
Επίσης, ο κ. Κύτελης επεσήμανε ότι δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις του δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί της Λέσβου.