Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής και «πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο» σημείωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι οι ΜΕΘ έχουν υποστεί αυξημένη επιβάρυνση τις τελευταίες μέρες.
«Ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και «πρέπει να κινηθούμε πριν ανάψει κόκκινο». Ανάμεσά τους η περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά υπάρχει επιδείνωση η οποία οδήγησε σε πρόσθετα μέτρα, τόνισε ο κ. Πέτσας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 86 είναι κατειλημμένες και οι 143 κενές, ήτοι ποσοστό 37,5% πληρότητας. Στα νοσοκομεία της Αττικής υπάρχουν 330 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 225 για άλλα νοσήματα και οι 75 για ασθενείς με κορωνοϊό, και οι 53 είναι κατειλημμένες και οι 22 κενές.
Ανέφερε επίσης ότι προσλήφθηκαν με προσωρινές συμβάσεις πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές οι περισσότεροι εκ των οποίων θα παραμείνουν μόνιμα, ενώ για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι συνεχίζεται η αύξησή τους.
«Να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Απαιτείται υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η κυβέρνηση παίρνει όποια μέτρα χρειάζονται, και εάν υπάρχει βελτίωση θα αποσύρονται, αλλά αν υπάρχει επιδείνωση θα εντείνονται τα μέτρα» είπε ο κ. Πέτσας.
«Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 124η θέση διεθνώς, και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 3.817 κρούσματα, στη χώρα μας είχαμε 1.319 κρούσματα, δηλαδή ο εθνικός μέσος όρος είναι τρεις φορές μικρότερος, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ότι αφορά τους θανάτους η Ελλάδα βρίσκεται στην 110η θέση διεθνώς. Με τον διεθνή μέσο όρο στους 120,6 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 30.
«Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Και για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, καταρχάς, θα αυξηθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Μ.Ε.Θ.-Covid.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας» εξήγησε ο κ. Πέτσας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια