Σχολεία: Τα 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης - Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος

Σχολεία: Τα 16 μέτρα πρόληψης και προφύλαξης - Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία στη χώρα με «αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης» για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού

Το άνοιγμα των σχολείων και τα σχετικά μέτρα ανακοινώθηκαν χθες από την Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι το σχολείο πρέπει να ανοίξει με όλους τους μαθητές και με την πλήρη εφαρμογή μέτρων, όπως τα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ωστόσο πως «κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται - αν χρειαστεί - στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου θεσπίζονται δεκαέξι μέτρα «πρόληψης και προφύλαξης» τα οποία είναι τα ακόλουθα: 

- Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
- Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
- Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
- Διαφορετικά διαλείμματα
- Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
- Προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων
- Σχολικοί εορτασμοί με μέτρα
- Μαθηματικοί διαγωνισμοί με μέτρα
- Δεν θα πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και συνέδρια
- Επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήμα
- Μικρές σταθερές ομάδες στα αθλήματα και μη πραγματοποίηση πρωταθλημάτων
- Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας)
- Πληροφορική (καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού συστηματικά)
- Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων)
- Ατομικό παγούρι (για λόγους προστασίας της υγείας)

Ολοήμερα σχολεία

 

Το ολοήμερο σχολείο θα λειτουργήσει κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, έχοντας με διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 

Διαλείμματα και κυλικεία

 

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων, θα πραγματοποιούνται τα διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου. Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Οι σχολικές γιορτές θα πραγματοποιούνται εντός κάθε σχολικού τμήματος.

Σε ό,τι αφορά στον αγιασμό, η κ. Κεραμέως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα το συζητήσει με την Εκκλησία, να γίνει ανά τάξη, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Μαθητικοί διαγωνισμοί 

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά με υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση των λοιπών μέτρων. Οι επισκέψεις σε μουσεία, δημόσια κτήρια, κτλ. θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα. Επίσης προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες μαθητών. Γενικά, θα εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Όσον αφορά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Πότε δικαιολογούνται οι απουσίες

 

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών θα δικαιολογείται στις εξής περιπτώσεις:

Πρώτον, εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης).


Δεύτερον, εάν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως αυτή ορίζεται από την Επιτροπή (Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).


Τρίτον, εάν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ. Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας).

Ποιες είναι οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα είναι οι παρακάτω:

1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).

Τι προβλέπεται κατά τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών

Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, θα δοθούν επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Άδειες ειδικού σκοπού

Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε κάποιο σχολείο, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή.Επίσης, προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος /σχολείου: η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

Ελλάδα / Αντώνης Λυμπέρης: Το αντίο της Έλενας Μακρή στον σύζυγό της - «Το Α και το Ω της ύπαρξης μου»

«Ζήσαμε δυο κινηματογραφικές ζωές σε μια πολλές φορές με τεράστιες επιτυχίες , προσφορά δημιουργία ύψιστες χαρές , βαθιές λύπες αποτυχίες , ξεριζωμούς κυριολεκτικούς και μεταφορικούς»
LIFO NEWSROOM