Homo Sapiens: Έφτασε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης σχεδόν 5 χιλ. χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις

Homo Sapiens: Έφτασε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης σχεδόν 5 χιλ. χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις Facebook Twitter
Homo Sapiens: Σχεδόν 5 χιλ. χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις είχε φτάσει στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης
0

Περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από αυτό που νόμιζαν οι επιστήμονες, οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου, Homo sapiens, είχαν φτάσει στο πιο δυτικό σημείο της Ευρώπης.

Αυτό ορίζεται δηλαδή περίπου πριν από 41.000 έως 38.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα στην Πορτογαλία.

Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην ανακάλυψη στο σπήλαιο Λάπα ντο Πικαρέιρο, κοντά στην ατλαντική ακτή της Κεντρικής Πορτογαλίας, λίθινων εργαλείων που χρονολογήθηκαν προ 38.000 έως 41.000 ετών και τα οποία, με βάση τη μορφολογία τους, εκτιμάται ότι ανήκαν σε προγόνους μας και όχι σε Νεάντερταλ, που πιθανώς συνυπήρχαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η ανακάλυψη υποδηλώνει πως υπήρξε ταχεία διασπορά του Homo sapiens διαμέσου της Ευρασίας και προς τα δυτικά, μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση των προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παραμένει ασαφές πώς ακριβώς οι πρόγονοί μας έφθασαν στο δυτικό άκρο της Ευρώπης, αν, δηλαδή, σύμφωνα με τους ερευνητές, το έκαναν ακολουθώντας ποτάμια στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα ή αν ακολούθησαν μία παράκτια διαδρομή.

Homo Sapiens: Έφτασε στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης σχεδόν 5 χιλ. χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις Facebook Twitter
Εργαλεία του hopo sapiens που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο της Πορτογαλίας (ΑΠΕ)

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/pnas.org

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Start-up υποστηρίζει ότι τα «μαμούθ-ποντίκια» της φέρνουν πιο κοντά την αναβίωση των μαμούθ

Τech & Science / Start-up υποστηρίζει ότι τα «μαμούθ-ποντίκια» της φέρνουν πιο κοντά την αναβίωση των μαμούθ

Η προσέγγιση αυτή θεωρείται επιστημονικά ενδιαφέρουσα, αλλά ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν το αν μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες.
LIFO NEWSROOM
Κρίση ψυχικής υγείας: Τα νιάτα δεν είναι πλέον από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής

Τech & Science / Κρίση ψυχικής υγείας: Τα νιάτα δεν είναι πλέον από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής

Μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΟΗΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία διαπιστώνει ότι η ικανοποίηση αυξάνεται με την ηλικία
LIFO NEWSROOM