Νέα Ελλάδα (The Making-Of)

Λαϊκίστικο ορατόριο για την άνοδο, την πτώση και το rebranding του Έθνους

LIFOTEAM 17.10.2014 | 00:00

Το καρναβαλικό οπερατικό όργιο του Χαράλαμπου Γωγιού και της ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων» σε ποίηση της Μαρίας Τοπάλη (Ο Χορός της Μεσαίας Τάξης) και του Δημήτρη Δημόπουλου (Helios Corp.) καταφτάνει στο Θέατρο Τέχνης. Ένα λαϊκίστικο ορατόριο για την άνοδο, την πτώση και το rebranding του Έθνους – μόνο για έξι παραστάσεις.

 

Το 2013 η Ελλάδα έκλεισε. Σκοπίμως. Το επέβαλλαν οι συνθήκες του Νέου marketing. Αυτή η «ανώνυμη Εταιρεία του χάους», επανήλθε στην αγορά με νέο brand name αποκηρύσσοντας το «ένδοξο παρελθόν» της.

 

Δεκαεπτά χρόνια μετά, με αφορμή την επέτειο της λαμπρής αυτής ιστορικής στιγμής, το γεγονός θα εορταστεί πανηγυρικά, σε μια Εθνική εορτή με άκρως διδακτικό περιεχόμενο. Η «άσωτη Ελλάδα» του παρελθόντος που αφέθηκε στους μεμπτούς ηθικά πειρασμούς της ελεύθερης αγοράς και της κερδοσκοπίας θα καεί στην πυρά. Η οικονομία πλέον έχει εφεύρει μεθόδους ανάκαμψης: η έκδοση των έξι «αποπληθωριστικών» χαρτονομισμάτων χαιρετίζεται ως μια σωτήρια και ευφυής καινοτομία.

 

Σαν ιντερμέδιο παρεμβάλλεται η θλιβερή ιστορία ενός μικροαστικού ζευγαριού «παλιοΕλλήνων», που έζησαν και έδρασαν στην «ΠαλιοΕλλάδα», των οποίων θα παρακολουθήσουμε την οικονομική άνοδο και πτώση. Θα ακολουθήσει Επιτάφιος θρήνος, με μια ατελείωτη λίστα θυτών και θυμάτων εκείνης της αποφράδας εποχής. Το τέλος επιφυλάσσει μια έκπληξη: την ανατολή μιας τρομακτικής νέας ημέρας, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΠΟΤΕ17/10/2014 - 22/10/2014
ΠΟΥΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ (ΠΛΑΚΑ)
ΣυγγραφέαςΑλέξανδρος Ευκλείδης, Χαράλαμπος Γωγιός
ΣκηνοθεσίαΑλέξανδρος Ευκλείδης
ΠαίζουνΑλέξανδρος Ευκλείδης, Λίνα Καλπαζίδου, Στέλιος Πιφέας, κ.α.
Οδηγός Θεάτρου