ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Φορολογήστε τους πλούσιους» προτείνει το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις

«Φορολογήστε τους πλούσιους» προτείνει το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις Facebook Twitter
0

Αυξήστε τους φόρους στους πλούσιους, προτείνει το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν το εθνικό χρέος τους.

Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που κάνει το Ταμείο στη φθινοπωρινή έκθεσή του, στην οποία αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για φέτος. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες σε πρωτοβουλίες που προωθούν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως «υποδομές υψηλής απόδοσης», που περιορίζουν τα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει μεταξύ άλλων το Ταμείο. Επίσης, το δημόσιο χρήμα πρέπει να ρέει στην υγειονομική περίθαλψη και την παιδεία.

Το να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στις δημόσιες δαπάνες και το αυξανόμενο χρέος θα αποδειχθεί κάτι δύσκολο, σημειώνει το ΔΝΤ, που προτείνει στις κυβερνήσεις να βρουν νέες ροές εσόδων, μέσω φόρων.

«Οι κυβερνήσεις ίσως πρέπει να σκεφτούν την αύξηση των προοδευτικών φόρων σε περισσότερο εύπορα άτομα», αναφέρει η έκθεση, η οποία προτείνει αυξήσεις για ομάδες με υψηλότερο εισόδημα, πολυτελή ακίνητα, κεφαλαιακό κέρδος και πλούτο.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και ένας παγκόσμιος ψηφιακός φόρος επίσης θα φέρουν περισσότερα χρήματα, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την οικονομία φέτος, καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες ανέκαμψαν καλά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, μετά το lockdown. Όμως, τα πρόσφατα μέτρα για τον περιορισμό των νέων εξάρσεων του κορωνοϊού θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη και περιορίζουν τις προσδοκίες για φέτος.

Για την παγκόσμια οικονομία αναμένει συρρίκνωση 4,4% φέτος (από 5,2% τον Ιούνιο), ενώ για το 2021 περιμένει ανάπτυξη 5,2%.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,3% φέτος, πρόβλεψη σημαντικά καλύτερη από το 8% που ανέμενε τον Ιούνιο το Ταμείο. Όμως, τώρα το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 3,1% το 2021, από 4,5% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, η έκθεση αναμένει συρρίκνωση κατά 8,3% φέτος (από 10,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο). Υπάρχουν όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις εντός της ευρωζώνης, αφού για παράδειγμα για τη Γερμανία προβλέπεται συρρίκνωση 6%, ενώ για την Ισπανία 12,8%. Για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,2%, από 6% που προέβλεπε το Ταμείο τον Ιούνιο.

Τα περίπου 12 δισ. δολάρια δημοσιονομικής στήριξης βοήθησαν να περιοριστεί η ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού και η στήριξη πρέπει να διατηρηθεί, τόνισε η Γκίτα Γκόπιναθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ακόμη κι έτσι όμως, ο τερματισμός της χειρότερης οικονομικής κρίσης από το '30 εξαρτάται από την αντιμετώπιση του ιού, υπογράμμισε. «Ο ιός επανεμφανίζεται και επιβάλλονται τοπικά lockdown. Αν αυτό χειροτερέψει και "χαλάσουν' οι προοπτικές για θεραπείες και εμβόλια, το χτύπημα στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι σφοδρό και πιθανότατα ενισχυμένο από μια σοβαρή αναταραχή στις αγορές», προειδοποίησε.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 6% φέτος, ενώ για το 2021 έχει εκτίμηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, που θεωρητικά θα ισχύουν οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%). Από το 2022 έως το 2025 το Ταμείο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,4%, 1,9%, 1,7% και 1,5%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, μετά την εκτίναξη στο 205,2% φέτος λόγω της ύφεσης, η οποία σύμφωνα με το Ταμείο θα είναι 9,5%- σταδιακά υποχωρεί στο 165,9% το 2025.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

 

 

Οικονομία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM