Γρίφος για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων φαίνεται πως είναι το άνοιγμα της αγοράς και των εκκλησιών, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αναμένονται σήμερα ή αύριο με την ιατρική κοινότητα να έχει ήδη εκφράσει σαφείς αντιρρήσεις σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα. Ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Εξίσου επιφυλακτικά είναι και μέλη της Επιτροπής. Υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις τάχθηκε χθες, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη της επαναλειτουργίας με «δειγματοληπτικό μοντέλο» των καταστημάτων μικρής χωρητικότητας από τις 14 του Δεκέμβρη.
«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά», τόνισε χθες, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, χθες περιέγραψε το σχέδιο για το περιορισμένο άνοιγμα επιχειρήσεων μέσα στις γιορτές.
Όπως είπε, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων μικρής κινητικότητας, καθώς και τα κομμωτήρια και τα κουρεία που καλύπτουν μια «άλλη ανάγκη» και ως εκ τούτου έχουν προτεραιότητα.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το ωράριο κυκλοφορίας, ώστε να διευκολυνθούν και οι καταναλωτές και οι υπάλληλοι των καταστημάτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, στην περίπτωση που ανοίξει η αγορά.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο» ενώ η κυβέρνηση βλέπει θετικά μια χαλάρωση στις ώρες παραμονής εκτός σπιτιού για την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν ωστόσο, στο μέτρο της δεκαήμερης καραντίνας, που έχει επιβληθεί σε όσους ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου.
Αυτό που δεν αναμένεται να αλλάξει είναι ο περιορισμός για μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις εταιρίες ταχυμεταφορών, που φαίνεται να αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο εργασίες, λόγω των αγορών μέσω ίντερνετ, αυξάνουν την αγοραστική ζήτηση προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Ανάλογη η ανησυχία και για τις εκκλησίες. Εάν αποφασιστεί το άνοιγμά τους αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς κανόνες. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ήδη ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, για τον τρόπο που θα ενταχθεί η εκκλησιαστική ζωή στις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.
Την ίδια ώρα, η πίεση αυξάνεται καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών.
Από πλευράς ηγεσίας της ελλαδικής εκκλησίας προτείνεται οι ναοί να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και με δυνατότητα για περισσότερες λειτουργίες. Εναλλακτικά, προτείνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός 75 ατόμων ανά λειτουργία.
Σχεδόν βέβαιη ωστόσο είναι η ματαίωση του εορτασμού των Φώτων, προς αποφυγή συνωστισμού.
Στο «κόκκινο» Δ. Αττική και εννέα περιοχές της χώρας
Η Δυτική Αττική εμφανίζει τις τελευταίες επτά ημέρες υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου, με τους λοιμωξιολόγους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου ως προς την ευλαβική τήρηση των μέτρων.
Η αναλογία διαμορφώνεται μέχρι σήμερα σε 150 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμό. Την ίδια ώρα στο «κόκκινο» βρίσκονται και εννέα ακόμα περιοχές της χώρας.
Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Λάρισα ανησυχούν τους ειδικούς.