Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τις συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης έκανε λόγο για μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία «καθώς κανείς είπε δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά θέματα».
Κατά τον ίδιο, με την απόκτηση αυτών αεροσκαφών, οχυρώνεται η άμυνά της Ελλάδας και κατοχυρώνονται «οι προϋποθέσεις της ειρήνης» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας που κλιμακώνονται.
Στον αντίποδα, ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιώργος Τσίπρας, επέμεινε στην κριτική για τις διαδικασίες του επείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε προχωράμε, έτσι. Υπάρχουν και ορισμένα όρια».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δε πως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας «σε καμία περίπτωση δεν δίνει την πολυτέλεια ή το ελεύθερο ή το περιθώριο στην Κυβέρνηση, στο Κράτος, στη χώρα, να αντιμετωπίζει με ένα πιο χαλαρό τρόπο το θέμα των δαπανών για την Άμυνα, ακόμη και αν αυτές αυξάνονται.»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε πως το κόμμα του λέει «Ναι», στην προμήθεια των RAFALE, αλλά ζητά και την απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ιδιωτική και κρατική».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί και η επιλογή αυτή για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ «που θέλει αυτή την προμήθεια των αεροσκαφών RAFALE και έχει βάλει τη σφραγίδα του».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Μυλωνάκης εστίασε την κριτική τους την έλλειψη της αμυντικής μας βιομηχανίας λέγοντας πως για την κατάσταση που έχει περιέλθει» ντρέπομαι και λυπάμαι» καθώς «τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί. Η ΕΛΒΟ δεν παράγει τίποτα».
Η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα από την δική της πλευρά ανέφερε πως «κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, ιδίως σήμερα, που η χώρα σύρεται σε μια διαπραγμάτευση με τον θεωρητικό γείτονα και με την αποδοχή, μάλιστα, και επί διαιτητή, ο οποίος χρησιμοποιεί την Τουρκία σαν όχημα στον γεωπολιτικό του σχεδιασμό. Και θα ήμασταν και εμείς υπέρμαχοι στην ενίσχυση της χώρας βάσει σχεδίου και στρατηγικής» .