Προβληματισμό προκαλεί στις υγειονομικές και πολιτικές αρχές το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Μάλιστα, σχετική έκκληση απηύθυνε και ο πρωθυπουργός σήμερα σε επίσκεψή του στο ΚΑΤ, ενώ για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου, Νίκος Αλιβιζάτος.
O κ. Αλιβιζάτος, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί», εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης. Σημείωσε ότι ακόμη και ένας γιατρός μπορεί να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «το κράτος οφείλει να απαγορεύσει στο συγκεκριμένο γιατρό, που δεν έχει εμβολιαστεί, να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία χωρίς να υπάρχει επαφή με ασθενείς».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι το 50% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση του εμβολίου, αναλογία που κρίνεται χαμηλή, εάν αναλογιστεί κανείς την έκταση της πανδημίας στη χώρα μας.
Μητσοτάκης: Δώστε πρώτοι το παράδειγμα
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, τόνισε, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΚΑΤ: «Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ' όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει»:
«Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανακοίνωσε εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας ότι «ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ε.Σ.Υ., παραμένει πρώτη προτεραιότητα».
Το υπουργείο Υγείας επίσης σημειώνει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».
Ωστόσο, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο –μόλις μία ημέρα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ– που τους δόθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για να δηλώσουν εγγράφως συμμετοχή στον εμβολιασμό.