Νεπάλ: Έξι χρόνια απαγόρευση για τρεις ορειβάτες επειδή προσποιήθηκαν ότι κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ

Νεπάλ: Έξι χρόνια απαγόρευση για τρεις ορειβάτες επειδή προσποιήθηκαν ότι κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ Facebook Twitter
Το Νεπάλ απαγόρευσε σε τρεις ορειβάτες την ανάβαση στα βουνά του επειδή προσποιήθηκαν ότι κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ (Pixabay)
0

Το Νεπάλ την Τετάρτη ανακάλεσε τα πιστοποιητικά δύο Ινδών ορειβατών και του αρχηγού της ομάδας τους επειδή είπαν ψέματα πως ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ το 2016.

Τώρα απαγορεύτηκε στους δύο αναρριχητές και τον αρχηγό τους να κάνουν ορειβασία στη χώρα για έξι χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Narender Singh Yadav και ο Seema Rani Goswami την άνοιξη του 2016 είπαν ότι έφτασαν στην κορυφή του υψηλότερου βουνού στον κόσμο και το τουριστικό τμήμα του Νεπάλ πιστοποίησε την ανάβασή τους εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, όταν ο Yadav κέρδισε το βραβείο Tenzing Norgay Adventure Award πέρυσι, ξέσπασε οργή μεταξύ των ορειβατικών ομάδων. Τότε ξεκίνησε έρευνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Tara Nath Adhikari είπε στο AFP ότι οι δικές τους έρευνες και οι έρευνες που έκαναν με άλλους ορειβάτες αποκάλυψαν ότι οι δύο αναρριχητές «δεν έφτασαν ποτέ στη κορυφή του Έβερεστ».

«Δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι έφτασαν στην κορυφή. Επίσης, δεν κατάφεραν να υποβάλουν αξιόπιστες φωτογραφίες τους από το σημείο», δήλωσε ο Adhikari.

Στους δύο αναρριχητές και στον αρχηγός της ομάδας τους, Naba Kumar Phukon, απαγορεύτηκε η ανάβαση στα βουνά του Νεπάλ για έξι χρόνια. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάιο του 2016.

Στο Seven Summit Treks, το οποίο διοργάνωσε την αποστολή, έχει επιβληθεί πρόστιμο 50.000 ρουπίες, δηλαδή 450 δολ. και στον χορηγό τους 10.000 ρουπίες, δηλαδή 85 δολάρια αντίστοιχα.

Το να στέκεται ένας ορειβάτης στην κορυφή του βουνού των 8.848 μέτρων προσθέτει ένα plus στο βιογραφικό του ενώ πολλοί είναι οι αναρριχητές που χτίζουν καριέρα ως ομιλητές και συγγραφείς μετά από μία τέτοια κατάκτηση.

Το τρέχον σύστημα για την πιστοποίηση της κατάκτησης της κορυφής του Έβερεστ απαιτεί φωτογραφίες και αναφορές από αρχηγούς ομάδων και συνδέσμους της κυβέρνησης που βρίσκονται στο στρατόπεδο της βάσης. Αλλά είναι ανοιχτό σε απόπειρες πλαστογραφίας.

Το 2016, σε ένα άλλο ζευγάρι Ινδών επίσης απαγορεύτηκε η ανάβαση για 10 χρόνια αφού πλαστογράφησε φωτογραφίες που υποτίθεται ότι τους έδειχναν στην κορυφή του Έβερεστ.

Το Νεπάλ φιλοξενεί οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου και οι ξένοι ορειβάτες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων.

Οι Yadav, Goswami και Phukon δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημόσια μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης.

Ο Mingma Sherpa από το Seven Summit Treks δήλωσε πως «Είναι μια καλή απόφαση από την κυβέρνηση και μια προειδοποίηση για τους άλλους ορειβάτες. Εκείνη την εποχή, όλοι είπαν ότι έφτασαν στη κορυφή του Έβερεστ, γι' αυτό το αναφέραμε. Αλλά η βιομηχανία ορειβασίας βασίζεται στην εμπιστοσύνη και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό».

Με πληροφορίες του France24/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM