Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA
0

Αυξάνει την πίεση η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ καθώς τεθωρακισμένα και δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται σε κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις, ενώ διέκοψε σχεδόν πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κωφεύοντας στις αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις και αντιμέτωπη με ένα ανυποχώρητο κίνημα αμφισβήτησης η στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ αυξάνει την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών που καταγγέλλουν το πραξικόπημα, προχωρώντας ακόμα και σε νυχτερινές συλλήψεις αντιφρονούντων και απειλώντας με διώξεις οποιονδήποτε προσφέρει καταφύγιο στους καταζητούμενους ακτιβιστές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι και θα βγουν στους δρόμους για δέκατη συνεχόμενη ημέρα με στόχο να αντιταχθούν στο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα. Δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν οργανωθεί για σήμερα Δευτέρα στη Μιανμάρ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες στην περιοχή Μιτκγίνα, ενώ κατά την συγκέντρωση, όπως μεταδίδει το CNN, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση αντλιών νερού για να απωθήσουν το πλήθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, ενώ κάλυπταν το περιστατικό.

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA

Καταζητούνται επτά ακτιβιστές

Την ίδια ώρα η χούντα, υπό τον στρατηγό Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με επτά ακτιβιστές, τους πιο γνωστούς στη χώρα, τους οποίους αναζητά επειδή φέρονται να υποκίνησαν τις διαδηλώσεις. «Αν εντοπίσετε τους καταζητούμενους που αναφέρονται εδώ ή αν έχετε πληροφορίες για το θέμα, ενημερώστε το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα", ανέφερε η χούντα σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Όσοι τους προσφέρουν καταφύγιο, θα είναι αντιμέτωποι με επιπτώσεις βάσει του νόμου».

Εξάλλου αργά το Σάββατο, επανήλθε η νομοθεσία που προβλέπει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στις αρχές τυχόν επισκέπτες που έχουν οι οποίοι πρόκειται να περάσουν τη νύκτα στο σπίτι τους. Από την 1η Φεβρουαρίου που κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί έχουν θέσει υπό κράτηση περίπου 400 πολιτικούς, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, γιατροί και φοιτητές.

Στον κατάλογο με τους επτά «καταζητούμενους» βρίσκεται και ο Μιν Κο Νάινγκ, προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του 1988, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις κατά της δικτατορίας. Χάρη στις διαδηλώσεις του 1988 η Αούνγκ Σαν Σου Τσι αναδείχθηκε ως βασική προσωπικότητα του δημοκρατικού κινήματος στη Μιανμάρ και της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991. Αφού πέρασε πολλά χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό βρέθηκε επικεφαλής της Μιανμάρ το 2015.

Στον αντίποδα, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, οι πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων 11 χωρών καταδίκασαν τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών και την παρενόχληση δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και κατήγγειλαν τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών από τον στρατό.

«Υποστηρίζουμε τον λαό της Μιανμάρ στην αναζήτησή του για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ευημερία. Ο κόσμος παρακολουθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μιανμάρ: Τεθωρακισμένα του στρατού στους δρόμους - Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 10η ημέρα Facebook Twitter
EPA

Δυτικές πρεσβείες στη Μιανμάρ κάλεσαν επίσης σήμερα τον στρατό της χώρας να «αποφύγει τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και πολιτών».

Έως την Τετάρτη θα παραμείνει υπό κράτηση κατ' οίκον η Αούνγκ Σαν Σου Τσι

 

«Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η 75χρονη de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υπό κράτηση ως τουλάχιστον την Τετάρτη», ενημέρωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την υπόθεσή της γνωστοποίησε πως η ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν η επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία θα αφεθεί ελεύθερη θα διεξαχθεί «την 17η (Φεβρουαρίου), όχι σήμερα», ανέφερε ο συνήγορός της, προσθέτοντας ότι προσπαθεί ακόμη να τη δει, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τη μεταχείριση της δίκαιη, ο δικηγόρος απάντησε «μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας». Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατηγορείται, κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, για παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι. Είναι «καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε το κόμμα της. Παραμένει υπό κράτηση κατ' οίκον στην πρωτεύουσα.

Με πληροφορίες από CNN/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM