«Η Ταυτότητα ως Επιθυμία»: Το ΔΗΠΕΘΕΚ εγκαινιάζει μία νέα σειρά δράσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το ΔΗΠΕΘΕΚ μετατρέπει αυτή τη δύσκολη συγκυρία σε μία ευκαιρία συνάντησης και προβληματισμού στο διαδίκτυο, με ενδιαφέροντες ανθρώπους του θεάτρου, της φιλοσοφίας και της επιστήμης.

The LiFO team, 11.3.2021 | 17:42

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, συμβάλλοντας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, στις 21 Μαρτίου 2021, εγκαινιάζει σειρά δράσεων κάτω από τη θεματική «Η Ταυτότητα ως Επιθυμία».

 

Θέλοντας να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα, τη στιγμή που η απουσία φυσικής παρουσίας λόγω πανδημίας πλήττει το χώρο του θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕΚ μετατρέπει αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε μία ευκαιρία συνάντησης και προβληματισμού στη νέα του «πατρίδα» το διαδίκτυο, με ενδιαφέροντες ανθρώπους του θεάτρου, της φιλοσοφίας, της επιστήμης, που ίσως σε μία διαφορετική συνθήκη, δε θα ήταν δυνατόν να βρεθούν «όλοι μαζί».

 

Ακολουθώντας την πορεία που ακολούθησε και η Ελληνική Επανάσταση, δηλαδή ανιχνεύοντας το αποτύπωμα της Ελλάδας και της Ελληνικότητας έξω από την Ελλάδα, σε δημιουργούς από το εξωτερικό, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ, Βαρβάρα Δούκα, συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους του θεάτρου, στην πρώτη διαδικτυακή κουβέντα/στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Vice versa: Επιθυμία για μια νέα οικουμενική ταυτότητα», την Κυριακή 21η Μαρτίου 2021 - ώρα: 6μμ.

 

Τίτλος

 

Σε αυτήν την τόσο σημαντική συνομιλία θα συμμετέχουν: Ο ριζοσπαστικός Milo Rau, οι πρωτοπόροι Massimo Furlan & Claire de Ribaupierre, διάσημοι σε όλον τον κόσμο για τις site-specific παραστάσεις τους, ο Leo Moreira, το νέο τρομερό παιδί του παγκόσμιου θεάτρου από τη Βραζιλία, που η Αθήνα ακόμα θυμάται την απροσδόκητη «Οδύσσειά» του, και ο Darko Lukic, σημαντικός δραματουργός και θεωρητικός από την Κροατία και ο Γάλλος –Αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης και χορογράφος Abou Lagraa, ιδρυτής της ομάδας La Baraca, για πρώτη φορά συναντιούνται όλοι μαζί και κάθονται σε ένα στρογγυλό τραπέζι.

 

Με κείμενα που γράφτηκαν ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕΚ και το συγκεκριμένο project παρεμβαίνουν: ο εμβληματικός Βρετανός συγγραφέας Howard Barker και ο δραματουργός και συγγραφέας Pablo Gisbert συνιδρυτής της ομάδας των τρομερών παιδιών, El Conde de Torrefiel, από την Ισπανία.

 

Τίτλος

                               

Οι συγκεκριμένοι δημιουργοί και άνθρωποι του θεάτρου, έχουν συμβάλει με το έργο τους σε θέματα εθνικής ταυτότητας, στον προβληματισμό του τι είναι Ελλάδα και Ευρώπη και ευρωπαϊκά/ανθρωπιστικά κεκτημένα. Σε έναν κόσμο που καταλήγει όλο και περισσότερο εξω-ανθρώπινος, επιλέχτηκαν για να συζητήσουν τη σχέση κέντρου-περιφέρειας στο «Παγκόσμιο Χωριό», τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας «σύνορα», όταν μιλάμε για μια παγκόσμια πανδημία, τον ρόλο του θεάτρου προς έναν κόσμο συμπερίληψης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Όλοι μαζί θα προσθέσουν τον προβληματισμό τους πάνω στα θέματα: Ιδανικό κράτος / ιδανικό συναίσθημα / ιδανικός τόπος  / ιδανικός θάνατος / ιδανική πατρίδα.

 

Συντονισμός Διαδικτυακής Συζήτησης: Ελένη Ρίγα

Η συζήτηση  θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα μεταδοθεί απευθείας στο FB page του ΔΗΠΕΘΕΚ.: https://www.facebook.com/dipethek 

 

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακές προβολές έργων των Milo Rau, Leo Moreira,  Massimo Furlan και  Abou Lagraa, το τριήμερο 19 -21 Μαρτίου. Για τις προβολές του τριημέρου 19 -21 Μαρτίου θα δημοσιευτούν ειδικά links στο FB page και στον ιστότοπο του ΔΗΠΕΘΕΚ.

 

Τίτλος

 

H συμμετοχή και η συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ιδρυτή της Γαλλικής πολυεθνικής ομάδας La Baraka και του χορογραφικού Κέντρου La Chappelle, γίνεται με την συνεργασία της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας που τον εκπροσωπεί.

 

-Επιμέλεια/Συντονισμός Project: Αγγελική Πούλου

-Sound editing – Τεχνική Υποστήριξη: Βαγγέλης Πανδής 

-Μεταφράσεις : Ιφιγένεια  Ντούμη  & Στάθης Παρασκευόπουλος 

-Voice over : Στάθης Παρασκευόπουλος

 

Για μια πιο αναλυτική επισκόπηση του έργου των σημαντικών καλεσμένων του ΔΗΠΕΘΕΚ: 

-Milo Rau:  http://international-institute.de/en/about-iipm-2/ 

-Massimo Furlan: https://www.massimofurlan.com/en/presentation/ 

-Leo Moreira: http://www.ciahiato.com.br/companhia-direcao_en.html 

-Αbou Lagraa: https://www.aboulagraa.fr/la-compagnie

-Darko Lukic: https://www.adesteplus.eu/lisbon-summer-school/darko-lukic/ 

-Howard Barker: http://www.howardbarker.co.uk/ 

-El Conde de Torrefiel: http://www.elcondedetorrefiel.com/

 

 

Λίγα λόγια για τις γενικότερες δράσεις:

Επτάνησα: Η Ταυτότητα ως Επιθυμία/ Η Επιθυμία της Ταυτότητας 

H Ελληνική Ταυτότητα λειτουργεί ως «επιθυμία» ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής ή προέλευσης, φωτίζοντας τις κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν σε μία αληθινή Επανάσταση, ατομική ή συλλογική, σε έναν «Ου –Τόπο», μία ιδανική ουτοπία. 

Η Κέρκυρα, και γενικότερα τα Επτάνησα, τα οποία απέκρουσαν την τουρκική κατοχή αλλά υπήρξαν πύλη εισόδου ιδεών και ανθρώπων που στήριξαν την ελληνική επανάσταση, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει «Επιθυμία» για μια Πατρίδα. Γνωρίζουν επίσης τι μπορεί να αποτελέσει το ιδεώδες για το οποίο κάποιος μπορεί να πολεμήσει, να φτάσει μέχρι την άλλη άκρη της γης, αλλά και ως και την πιο βαθιά άκρη του εαυτού του, για να νιώσει ότι ανήκει κάπου, ότι έχει κάποια ταυτότητα, η οποία του επιτρέπει να δημιουργεί και να εξελίσσεται. 

«Σκάβοντας σε βάθος την ταυτότητα, αναδεικνύεις τη στάση σου», λέει ο Λευκάδιος Χερν, μορφή «παγκόσμιας ψυχής», ο οποίος αναζητώντας μια Ελλάδα που δε γνώρισε ποτέ, έφτασε μέχρι την Ιαπωνία, έχοντας τα Επτάνησα στην καρδιά του.

Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε να αναζητήσουμε και εμείς, μέσα από προσωπικότητες που έδρασαν σε αυτόν τον τόπο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσα από κείμενα και ιδέες που φώτισαν ψυχές, αλλά και μέσα από ιδεώδη που παραμένουν ακόμα κινητήριος δύναμη για δημιουργία και επιθυμία για δράση. 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός