Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με AstraZeneca Facebook Twitter
0

Δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Όπως είπε η Δρ. Θεοδωρίδου, βασικό χαρακτηριστικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και, σε μαζικούς εμβολιασμούς, ενδεχομένως να παρουσιαστούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, για αυτό και η επιτήρηση των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό, όπως εξήγησε. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο «ντόμινο» αποφάσεων από κράτη εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca. Όπως είπε, οι εθνικοί οργανισμοί αναστέλλουν «προσωρινά και προληπτικά» τον εμβολιασμό (λόγω πιθανής συσχέτισης με θρομβοεμβολικά επεισόδια) αλλά  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχουν στην κατοχή τους το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

«Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», δήλωσε η Δρ. Θεοδωρίδου. 

«Η Επιτροπή διερευνά, όπως πρέπει, μία προς μία όλες τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων ατόμων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων από αυτά που συμβαίνουν στον γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση»

Μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή έχει κάνει δύο συνεδριάσεις - μία πριν τέσσερις ημέρες και άλλη μία πριν λίγες ώρες - όπου ελήφθησαν υπόψιν όλα τα δεδομένα, όπως και η μεγάλη εμπειρία εκατομμυρίων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε η Δρ. Θεοδωρίδου «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση αυτών των επεισοδίων, των οποίων ο αριθμός είναι μικρός ανά χώρα [...] Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca.»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM