Ανοδικά κινείται το τελευταίο διάστημα ο δείκτης τιμών ακινήτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, από τα μέσα του 2011 ο δείκτης τιμών ακινήτων στην Ευρώπη έκανε ελεύθερη πτώση και η πτώση αυτή δεν σταμάτησε παρά μόνο το 2014, για να αρχίσει η άνοδος από το 2015. Σε 23 χώρες της ΕΕ καταγράφεται αύξηση τιμών μεταξύ 2010 και 2020 με τη μεγαλύτερη στην Εσθονία (112,8%)-, ενώ η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών όπου οι τιμές σημείωσαν πτώση, έχοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη: 28,1%. Πτώση κατέγραψαν και η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.
Από την άλλη πλευρά, τα ενοίκια διατήρησαν σταθερά ανοδική πορεία στην ΕΕ, με εξαίρεση και πάλι την Ελλάδα με πτώση 25,2%,. Τον τελευταίο χρόνο όμως οι τιμές των ενοικίων έχουν ανέβει και στη χώρα μας και ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του spitogatos.gr, στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε άνοδος 0,5% σε όλη την επικράτεια. Για παράδειγμα, στην Κρήτη καταγράφεται άνοδος ενοικίων ως 14,50%.
Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή
Τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για αναθέρμανση της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το spitogatos.gr, αν και η οικονομία παρέμενε υπό περιορισμούς στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου, καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 3,5% πανελλαδικά. Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου της Αθήνας (-1,10%).
Αντιθέτως, ανέβηκαν οι τιμές σε Βόρεια, Νότια και Δυτικά Προάστια της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη αύξηση (13,6%) καταγράφηκε στον Έβρο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (-10,2%) στις Σποράδες. Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες (2.676 ευρώ/τ.μ.) και η χαμηλότερη στη Φλώρινα (510 ευρώ/τ.μ.).