European Super League: Πώς οδηγήθηκαν στο «σχίσμα» - Τα χρέη, η πανδημία και η JP Morgan

European Super League: Πώς φτάσαμε στο «σχίσμα» - Τα χρέη, η πανδημία και η JP Morgan Facebook Twitter
pixabay
0

Σαν «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έπεσε η κίνηση των 12 κορυφαίων συλλόγων για τη σύσταση νέας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πλουσιότερες ομάδες Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, δηλαδή τις Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν, Τσέλσι και Τότεναμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 12, κάθε χρόνο θα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα έχουν μόνιμο συμβόλαιο ως ιδρυτικά μέλη. Οι άλλες πέντε θα προκρίνονται με βάση την παρουσία τους στις εγχώριες διοργανώσεις και σε προκριματικούς αγώνες. Οι αγώνες θα διεξάγονται μεσοβδόμαδα, επιτρέποντας έτσι στους συλλόγους να συμμετέχουν κανονικά στα εγχώρια πρωταθλήματα, όπως συμβαίνει με την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από τις εταιρίες Key Capital και JP Morgan, έχοντας ως κατευθυντήρια γραμμή το πώς λειτουργούν οι αμερικανικές αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες έχουν απόλυτη προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Η ιδέα φέρεται να ξεκίνησε εξαιτίας της πανδημίας, όταν οι απώλειες για το έτος 2019-20 έφτασαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το καθαρό χρέος. Σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», η δημιουργία της European Super League στηρίχτηκε σε αυτά τα νούμερα.

H ισπανική «As» υποστηρίζει ότι οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα αποτελέσουν το κίνητρο για τη συμμετοχή των ομάδων και για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού στα οικονομικά των συλλόγων. 

Παράλληλα, οι σύλλογοι που προτείνουν την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα αναφέρουν ότι θα συνεισφέρουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μέσω των «πληρωμών αλληλεγγύης» ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που έχουν θεσμοθετηθεί μέσω των τωρινών διοργανώσεων (δηλαδή του Τσάμπιονς Λιγκ, του Γιουρόπα Λιγκ και – από του χρόνου – του Κόνφερενς Λιγκ). Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η νέα διοργάνωση «θα προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υποστήριξη προς το σύνολο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μέσω μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων».

Μάλιστα, οι «12» επισημαίνουν ότι ο νικητής της European Super League θα μπορούσε να κερδίσει ένα ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ στην διοργάνωση είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια (25%) διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές (30%) αντιστοιχεί στα μπόνους, βάσει του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι 292 εκατομμύρια ευρώ (15%), βάσει μεταβλητών ποσών.

Η κίνηση αυτή πάντως έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους οπαδούς, αλλά και στην πλειονότητα των ποδοσφαιρικών οργάνων που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα. Δεδομένου ότι οι 15 ομάδες της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας θα έχουν εγγυημένη συμμετοχή ό,τι κι αν γίνει, οι επικριτές της νέας διοργάνωσης υποστηρίζουν ότι απλά θα δημιουργήσει μια «κλειστή λίγκα στην κορυφή του αθλήματος».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ), Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος τόνισε, σε πρωτοφανείς τόνους, ότι με την κίνησή τους οι «12», «φτύνουν κατάμουτρα τους φίλους του ποδοσφαίρου». Την ίδια ώρα, η επίσημη θέση της Πρέμιερ Λιγκ ήταν ότι το εγχείρημα συνιστά μια «επίθεση απέναντι στις αρχές του ανοικτού ανταγωνισμού και των αθλητικών αξιών».

Προς το παρόν, οι γαλλικές και γερμανικές ομάδες αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τις αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές. Από την πλευρά της, και η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIFA) είχε αναφέρει ότι δεν θα αναγνωρίσει μια «αποσχιστική» ευρωπαϊκή διοργάνωση. Παρόλα αυτά, οι «12» επεξεργάζονται ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανές κυρώσεις που ενδεχομένως τους επιβληθούν, κίνηση που ίσως αποτελεί και δείγμα της πρόθεσής τους να μην υποχωρήσουν.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM