Εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, με τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με αρκετά μπλόκα η ΕΛ.ΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να μετακινηθούν εκτός νομού.
Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr, αρκετοί ήταν εκείνοι που προέβαλαν ευφάνταστες δικαιολογίες για την προσπάθεια μετακίνησής τους εκτός περιφερειακής ενότητας στην οποία διαμένουν.
Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί άκουσαν επιχειρήματα όπως ότι πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δικαιολογίες ήταν αυτή πολίτη, στα διόδια της Ελευσίνας, στο αυτοκίνητο του οποίου επέβαινε όλη η οικογένειά του, με το κατοικίδιό τους και τις αποσκευές τους. Όταν αστυνομικοί τον ρώτησαν που πηγαίνει τους απάντησε, ότι ήταν άμεση ανάγκη να πάει τον σκύλο του σε έναν πολύ καλό κτηνίατρο στην Πελοπόννησο.
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οχήματα αλλά και σε λεωφορεία ΚΤΕΛ , εξετάζοντας τα έγγραφα των μετακινήσεων τους και διασταυρώνοντας τα στοιχεία.
Στα διόδια της Ελευσίνας (Αθηνών-Κορίνθου) η κυκλοφορία, μέχρι στιγμής, εξελίσσεται ομαλά με τις δυνάμεις της αστυνομίας να πραγματοποιούν από κοινού ελέγχους με κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να εξετάζονται οι βεβαιώσεις εργασίας που προσκομίζουν πολίτες ώστε να μετακινηθούν εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητάς τους.
Τα πρόστιμα
Σε περίπτωση που κάποιος μετακινείται άσκοπα και χωρίς να προβλέπεται του βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ μάλιστα σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή ψευδών δικαιολογητικών υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμων 500 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση και υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν και ποινικές συνέπειες.
Όσα οχήματα και επιβάτες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παίρνουν τον δρόμο της αναστροφής και της επιστροφής. Κάτι τέτοιο συνέβη μάλιστα λίγο μετά τις 11 το πρωί σήμερα στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, όταν άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν ένα λεωφορείο των ΚΤΕΛ και πραγματοποίησαν έλεγχο σε κάθε επιβάτη του με αποτέλεσμα όσοι δεν έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα να τους ζητηθεί να κατέβουν από το ΚΤΕΛ.
Δεν περνούν οι παραβάτες
Από χθες μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι , σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, από τα διόδια της Ελευσίνας (Αθηνών-Κορίνθου) εξήλθαν 22.526 οχήματα ενώ από τα διόδια των Αφιδνών (Αθηνών- Λαμίας) εξήλθαν 24.371 οχήματα. Τέλος, όσον αφορά στα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι ήταν 218 από τα διόδια της Ελευσίνας και 62 από των Αφιδνών.
Η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας - πλην των εξαιρέσεων - απαγορεύεται μέχρι τις 10 Μαΐου. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.