Αγρότης μετακίνησε κατά λάθος τα σύνορα της Γαλλίας- Έκανε μεγαλύτερο το Βέλγιο

Αγρότης μετακίνησε κατά λάθος τα σύνορα της Γαλλίας- Έκανε μεγαλύτερο το Βέλγιο Facebook Twitter
Πηγή φωτό Facebook
0

Ένας αγρότης κατά λάθος άλλαξε τα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, όταν μετακίνησε εντός γαλλικού εδάφους έναν λίθο 200 ετών που όριζε το χώρισμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Με αυτή την κίνησή του- φέρεται ότι ο λίθος εμπόδιζε τη διέλευση του τρακτέρ του- έκανε μεγαλύτερο το Βέλγιο και θεωρητικά θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες.

 

Ένας ντόπιος ερασιτέχνης ιστορικός, που έκανε βόλτα σε δάσος κοντά στο βελγικό χωριό Erquelinnes, ανακάλυψε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο λίθος που χρονολογείται από το 1819 είχε μετακινηθεί κατά 2,29 μέτρα.

 

Τα σύνορα ανάμεσα στη Γαλλία και το σημερινό Βέλγιο εκτίνονται σε 620 χιλιόμετρα. Ορίστηκαν με συνθήκη που υπεγράφη το 1820, πέντε χρόνια μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Η πέτρα που μετακίνησε ο αγρότης είναι του 1819, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά τα σύνορα.

 

Το «ατόπημα» του αγρότη διασκέδασε και τις δύο πλευρές. «Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον στο να επεκτείνουμε τον δήμο ή τη χώρα. Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και τη Γαλλία μικρότερη. Δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε στο γαλλικό κανάλι TF1 ο Νταβίντ Λαβό, δήμαρχος του Erquelinnes.

 

«Χάρηκα, η πόλη μου ήταν μεγαλύτερη. Αλλά η δήμαρχος του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε», συμπλήρωσε χαμογελώντας.

 

Ο δήμαρχος υπέδειξε ευγενικά στον στον αγρότη ότι είναι υποχρεωμένος να βάλει στη θέση της την πέτρα και ότι καλύτερα είναι να «μην δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο». Αν δείξει καλή θέληση, «δεν θα έχει πρόβλημα, θα το διευθετήσουμε το θέμα φιλικά», δήλωσε χαμογελώντας ο Λαβό.

 

Αν ο αγρότης δεν συμμορφωθεί, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, που ίσως χρειαστεί να συγκαλέσει την επιτροπή γαλλο-βελγικών συνόρων, η οποία είναι ανενεργή από το 1930.

 

«Θα πρέπει να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο για τα σύνορα», δήλωσε με χιούμορ η δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού, Ορελί Γουελονέκ.

 

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ