Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ετοιμάζεται να προσφύγει η μητέρα της Μυρτώς και αν δεν δικαιωθεί, δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόρριψη του αιτήματος αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον τραυματισμό της κόρης της.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον τραυματισμό της Μυρτώς πριν από 9 χρόνια από το Εφετείο, η μητέρα της άτυχης νεαρής ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα.
Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αρνήθηκε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, που απέρριπτε το αίτημα αποζημίωσης, αφού έκρινε ότι το κράτος δεν φέρει ευθύνη για την επίθεση στη Μυρτώ από αλλοδαπό δράστη, πριν από εννέα χρόνια, στα βράχια της Χρυσής Ακτής Πάρου.
«Στην Ελλάδα το κράτος με εξαναγκάζει να βγω στα ΜΜΕ και να ικετεύω για βοήθεια»
Σε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα, η μητέρα της Μυρτώς, Μαρία Κοτρώτσου, δηλώνει μεταξύ άλλων πως ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να αποζημιώσει την κόρη της, εφόσον ήταν οι παραλείψεις κρατικών φορέων, όπως η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες τον Ιούλιο του 2012 επέτρεψαν την σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον 21χρονο τότε Αχμέτ Βακάς, με καταγωγή από το Πακιστάν.
Από την πλευρά της, η Μαρία Κοτρώτσου διεκδικεί 200.000 ευρώ, εν είδει χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά την οποία έχει υποστεί η Μυρτώ κατά τον παρ’ ολίγον θανάσιμο τραυματισμό της. Ζητείται πάγια μηνιαία σύνταξη 2.977,81 ευρώ, από τον Ιούνιο του 2017 και εφ’ όρου ζωής της Μυρτώς, για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτώς ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη την οποία υφίστανται.
«Αυτή τη στιγμή ζούμε με τη βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων. Εκείνοι δεν φαίνονται, αλλά μας στηρίζουν. Κανείς, όμως, δεν έχει υιοθετήσει το παιδί μου για πάντα. Αυτού του είδους η βοήθεια μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή. Και ήδη υπάρχουν κάποιες θεραπείες που πρέπει να κάνει η Μυρτώ, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε μέσω αυτής της οικονομικής ενίσχυσης. Είμαι σίγουρη ότι, αν π.χ. ζούσα στη Γερμανία και είχε πάθει το παιδί μου ό,τι έπαθε, το κράτος θα μου έδινε τα μέσα ώστε να συνεχίσω να ζω αξιοπρεπώς. Και όχι να δέχομαι ή να ζητάω βοήθεια σαν ζητιάνα. Στην Ελλάδα το κράτος με εξαναγκάζει να βγω στα ΜΜΕ και να ικετεύω για βοήθεια. Όχι, αρνούμαι να το κάνω αυτό. Και αρνούμαι επειδή έχω όλο το δίκιο με το μέρος μου. Μας έβλαψαν, τη Μυρτώ και την οικογένειά μας, εγώ δεν έβλαψα κανέναν», λέει η μητέρα της Μυρτώς.
Ο Αχμέτ Βακάς καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά στις 10 Μαΐου του 2017, περίπου πέντε χρόνια μετά τη βάρβαρη επίθεσή του στη Μυρτώ.
Το χρονικό της επίθεσης
Τον Ιούλιο του 2012, η 15χρονη τότε Μυρτώ βρισκόταν στην Πάρο για διακοπές μαζί με τη μητέρα της. Στις 22 Ιουλίου, βρέθηκε σεξουαλικά κακοποιημένη και βαριά τραυματισμένη στην παραλία της Νέας Χρυσής Ακτής στην Πάρο.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της, διακομίστηκε άμεσα σε νοσοκομείο της Αττικής. Από τις έρευνες προέκυψε πως δράστης ήταν ένας άνδρας, ονόματι Αχμέτ Βακάς. Ο δράστης ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του στις αρχές και το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα από το Πακιστάν σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 25 χρόνια.
Η Μυρτώ νοσηλεύτηκε για περίπου πέντε μήνες στον Ευαγγελισμό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στις ΗΠΑ. Μετά από επτά μήνες επέστρεψε στην Ελλάδα και υποβλήθηκε σε σειρά επεμβάσεων πριν μεταφερθεί στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα. Την άνοιξη του 2017, η Μυρτώ πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης Animus και με τη συγκατάθεση των γιατρών της, επέστρεψε στο σπίτι της.