Χονγκ Κονγκ: Νέα ποινή φυλάκισης για τον φιλοδημοκρατικό μεγιστάνα των Μέσων, Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Νέα ποινή φυλάκισης για τον μεγιστάνα των Μέσων, Τζίμι Λάι - Για συμμετοχή σε φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
EPA
0

Σε νέα ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε σήμερα ο μεγιστάνας των δημοκρατικών μέσων του Χονγκ Κονγκ, Τζίμι Λάι.

Στον 73χρονο Λάι έχει ήδη επιβληθεί ποινή 14 μηνών για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση την ημέρα της 70ης επετείου από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας. Ο Λάι θα εκτίσει μέρος της νέας του ποινής διαδοχικά, που σημαίνει πως συνολικά ο μεγιστάνας είναι αντιμέτωπος με ποινή 20 μηνών.

Ο Λάι είναι μεταξύ δέκα εξέχοντων ακτιβιστών που καταδικάστηκαν την Παρασκευή για συμμετοχή σε παράνομη συνέλευση την 1η Οκτωβρίου 2019 και ήδη βρίσκεται υπό κράτηση επειδή συμμετείχε σε άλλες διαδηλώσεις. 

Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων είναι οι ακτιβιστές Φίγκο Τσαν, ο Λουνγκ Κούκοκ-Χονγκ, και ο Λι Τσεουκ-Γιαν. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση. Οι δύο τελευταίοι δε, είναι και οι δύο στη φυλακή και θα εκτίσουν τις ποινές τους διαδοχικά.

Κατά την καταδικαστική απόφαση, η δικαστής Αμάντα Γούντκοκ είπε ότι βρήκε «αφελείς και μη ρεαλιστικούς» τους ισχυρισμούς ορισμένων κατηγορουμένων ότι η πορεία τους την 1η Οκτωβρίου ήταν ειρηνική», σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Στις διαμαρτυρίες κατά την εθνική ημέρα της Κίνας προκλήθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τον αρχηγό της αστυνομίας να αποκαλεί την ημέρα εκείνη ως «μία από τις πιο βίαιες και χαοτικές ημέρες του Χονγκ Κονγκ».

Αυτό το κύμα καταδικών φανερώνει για άλλη μια φορά την ανελέητη κινεζική καταστολή σ' αυτό το ημιαυτόνομο έδαφος, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2019, το Χονγκ Κόνγκ συγκλονιζόταν επί μήνες από τεράστιες και συχνά βίαιες διαδηλώσεις κατά του αυξανόμενου ελέγχου από το Πεκίνο.

Την 1η Οκτωβρίου 2019, την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Κίνας, ριζοσπάστες διαδηλωτές και οι δυνάμεις της τάξης είχαν συγκρουσθεί ιδιαίτερα βίαια στο περιθώριο της συγκέντρωσης, η οποία είχε διεξαχθεί ειρηνικά και στην οποία είχαν συμμετάσχει αυτοί που καταδικάσθηκαν σήμερα.

Το Πεκίνο είχε εισπράξει ως προσβολή το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού σ' αυτή τη συγκέντρωση την ημέρα που η κινεζική κυβέρνηση γιόρταζε τα 70 χρόνια του καθεστώτος.

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM