Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: Ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ
Μία πρωτότυπη παράσταση µε σύγχρονα διαδραστικά µέσα για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την εμβληματικότερη προσωπικότητα της Επανάστασης του 1821.
Η παράσταση Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιµαντέρ αποτελεί ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα, ως προς τη σύλληψη και τη δομή, της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Λαµπίρη µε τη σύμπραξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη. Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία»-«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».
Η σκηνοθέτις, σε συνεργασία µε την ερευνητική και καλλιτεχνική της ομάδα, παρουσιάζει σε μορφή ντοκιμαντέρ στο θέατρο την ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο: Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του. Η παράσταση στηρίζεται σε νέες τεχνικές μουσικής διάδρασης και ηχοτοπία µε τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο αυτό, αναμφισβήτητα η κορυφαία και σημαντικότερη προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ‘21 μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο.
Στη σκηνή ο εξαίρετος ηθοποιός Μάνος Βακούσης υποδύεται τον Κολοκοτρώνη την ιστορική στιγμή της υπαγόρευσης των απομνημονευμάτων ενώ παράλληλα οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου παρατηρούν και συμμετέχουν ως σύγχρονες ερευνήτριες την εξέλιξη της αφήγησης σε διαρκή κίνηση μέσα στα πολλαπλά επίπεδα του ιστορικού χρόνου. Η Μίνα Τσάµου παίζει ζωντανά κλαρινέτο.
Η σκηνική αφήγηση τοποθετεί τον οπλαρχηγό, σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης, σε ένα ιδιότυπο, νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα». Με επίκεντρο τη θεατροποιηµένη μορφή του λόγου του Κολοκοτρώνη, η παράσταση αφηγείται τη ζωή και τα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα η αφήγηση πλαισιώνεται µε ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, video art και live filming με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν, τη μνήμη και την πρόσληψή του στο παρόν.
Συντελεστές:
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη
Επιστημονική υπεύθυνος: Αναστασία Γεωργάκη
Επιστημονικός συνεργάτης, ιστορικός: Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Καίτη Διαμαντάκου, Κλειώ Φανουράκη
Δραματουργική επεξεργασία - κείμενα: Ευγενία Αποστόλου, Μαριάννα Λαμπίρη, Σοφία Λιάκου, Χρήστος Χρυσανθόπουλος
Σκηνικά: Δηµήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Ιωάννα Τιµοθεάδου
Μουσική-προγραμματισμός: Τηλέµαχος Μούσας
Video art: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Φωτογραφίες - Γραφιστικά: Μαρία Στέφωση
Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννης Στρατάκης, Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου, Γιώργος Δεδούσης
Ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Ευγενία Αποστόλου, Σοφία Λιάκου, Μίνα Τσάμου
Παραστάσεις από Παρασκευή 9 Ιουλίου έως και την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021.
Καθημερινά εκτός Τρίτης, στις 21:15. Είσοδος ελεύθερη.
Χώρος: Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)
Κρατήσεις θέσεων: ticketservices.gr 210-7 234567 & Πανεπιστημίου 39 Αθήνα.
Από τις 9/7 έως την 1/8 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 στην Πλάκα
Η θεατρική παράσταση υλοποιείται σε ανοικτό χώρο και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού SARS-COV-2. Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι ημερομηνίες των παραστάσεων ενδέχεται να τροποποιηθούν.