Η επιθετικής διασποράς παραλλαγή Δέλτα, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ενώ προκαλεί παγκόσμια ανησυχία εν μέσω μετακινήσεων για τις θερινές διακοπές.
Η Δέλτα, μέχρι πρότινος γνωστή ως B.1.617.2, θεωρείται ως η πιο μεταδοτική μέχρι στιγμής, διασπειρόμενη ευκολότερα και γρηγορότερα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19, αλλά και την παραλλαγή Άλφα -που πρώτα εντοπίστηκε στη Βρετανία- με υγεινομικούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, αν και οι ακριβείς εκτιμήσεις μολυσματικότητας ποικίλλουν.
Τα κατά τόπους προγράμματα εμβολιασμού έχουν μειώσει τους αριθμούς μολύνσεων σε πολλές εύπορες χώρες και τα ποσοστά κρουσμάτων εξακολουθούν να φθίνουν σε Ευρώπη και Αμερική, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως το ραγδαία μεταδιδόμενο στέλεχος σημαίνει πως -παρά την επιβράδυνση- η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα, που πλήττει ήδη 92 χώρες του κόσμου και οδηγεί σε νέο κύμα θανάτων σε σειρά χωρών, από την Ινδονησία έως τη Ρωσία.
Ευρώπη
Στην Πορτογαλία, πάνω από το 70% των κρουσμάτων της Λισαβόνας οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα που αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των μολύνσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές.
Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου προχώρησε στην ενίσχυση των περιορισμών στους δήμους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η πρωτεύουσά της, στην οποία τα ωράρια λειτουργίας και οι δυνατότητες υποδοχής των εστιατορών και των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν και πάλι.
Η Γερμανία δε, όπου το 35% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ το 53% έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, κήρυξε την Πορτογαλία «ζώνη παραλλαγής ιού», απαγορεύοντας τις αφίξεις στο έδαφός της από όλους, πλην των γερμανικής υπηκοότητας πολιτών και επιβάλλοντας υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων σε όλους.
Σε πολλές ισπανικές επαρχίες, μεταξύ αυτών και η Καταλονία, η Δέλτα ευθύνεται για το 20% των κρουσμάτων, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να προβλέπουν πως το μεταδοτικό αυτό στέλεχος θα είναι το κυρίαρχο σε διάστημα 2 - 4 εβδομάδων.
Παρόλα αυτά, στην Ισπανία, από το Σάββατο, δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους η μάσκα. Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία, αλλά και την Ολλανδία όπου χαλάρωσαν οι περιορισμοί στην εστίαση ενώ τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν τις πύλες τους για τους πελάτες με αρνητικό μοριακό τεστ.
Οι περισσότεροι περιορισμοί ήρθησαν και σε Βέλγιο και Ελβετία.
Ρωσία
Χθες, Κυριακή, η Μόσχα ανακοίνωσε αριθμό - ρεκόρ θανάτων που αποδίδονται στην έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Μόσχα κατέγραψε 144 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, τον μεγαλύτερο απολογισμό από την αρχή της πανδημίας.
Αυστραλία
Στην Αυστραλία, αφού κηρύχθηκε την Παρασκευή lockdown σε τέσσερις συνοικίες στο κέντρο του Σίδνεϊ, οι αρχές αποφάσισαν το Σάββατο, να διευρύνουν για δύο εβδομάδες το μέτρο σε ολόκληρη τη μητρόπολη, η οποία είναι η μεγαλύτερη της χώρας με πέντε εκατομμύρια κατοίκους.
«Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση πως δεχθήκαμε μια νέα κλωτσιά την ώρα που σηκωνόμασταν σιγά-σιγά», εξηγεί ο Κρις Κρικέτος, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα αρτοποιείο στο κέντρο του Σίδνεϊ.
Στη χώρα αυτή, η οποία είχε καταφέρει να θωρακιστεί σχετικά επαρκώς από τη Covid-19, με μόλις 910 θανάτους σε 25 εκατομμύρια πληθυσμού, περισσότερα από 100 άτομα διαγνώστηκαν θετικά αυτή την εβδομάδα.
«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στο στέλεχος "Δέλτα" και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι.
Η Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, έχει διασπαρεί ταχύτατα - αν και η Άλφα παραμένει η κυρίαρχη μετάλλαξη.
Στις αρχές Απριλίου, η Δέλτα αντιπροσώπευε μόλις το 0,1% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουνίου, το ποσοστό αυτό είχε εκτιναχθεί στο 9,5% ενώ πριν από λίγες ημέρες, έφτασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε ο δρ. Φάουτσι, το 20,6%.
Νότια Αφρική
Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται επίσης μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα.
Η χώρα αυτή κατέγραψε το Σάββατο 26 Ιουνίου, 18.762 νέα κρούσματα της Covid-19, το μεγαλύτερο αιρθμό από τον Ιανουάριο.
«Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.
Νότια Ασία
Η Ινδονησία είναι σοβαρότερα πληττόμενη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, με κρούσματα ρεκόρ άνω των 21.000 ημερησίως και τα νοσοκομεία υπερ - συνωστισμένα, μετά το τέλος του Ραμαζανιού.
Ανάλογη η έξαρση και στην Ταϊλάνδη, όπου από σήμερα τίθενται σε ισχύ εκ νέου περιορισμοί σε εστιατόρια, μνημεία και συγκεντρώσεις.
Στη Μαλαισία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το πανεθνικό lockdown ενός μήνα επεκτείνεται επ'αόριστον.
Εν μέσω διογκούμενης ανησυχίας για την ταχεία διασπορά της Δέλτα, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τα 940 εκατομμύρια ενήλικων Ινδών να ξεπεράσουν τον όποιο δισταγμό και να εμβολιαστούν καθώς τα εμβόλια «αποτελούν μια καλή ασπίδα ασφαλείας».
Αντιμέτωπο με μια «επικίνδυνη και ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή της παραλλαγής, το Μπανγκλαντές θα επιβάλει από σήμερα, Δευτέρα, ένα νέο εξαιρετικά αυστηρό lockdown.
Καμπανάκι από ΠΟΥ
Και καθώς το νέο πολύ μολυσματικό νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 Δέλτα διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να συστήνει τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.
Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.
Με πληροφορίες από Guardian-NYT-ΑΠΕ