Μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων ξεκίνησε σταδιακά στα τέλη Ιουνίου και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες αλλάζοντας την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η Δρ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μία νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους.
Την τελευταία εβδομάδα ο κυλιόμενος μέσος όρος υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα, από μόλις 442 ανά ημέρα (την περασμένη εβδομάδα.)
Πολλές περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν αυξητική τάση και στο επίκεντρο της πανδημίας είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. «Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος αφορά στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Μια μικρή αύξηση παρατηρείται στους ενηλίκους 35 έως 55 ετών. Αντίθετα, «εξαιρετικά σημαντικό και ευχάριστό» είναι ότι δεν καταγράφεται αύξηση προς το παρόν σε ενήλικες άνω των 65 ετών.
Η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας «ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους» λόγω εφησυχασμού και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, συνδυάστηκε με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας, συντείνοντας στην αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.
Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας αγγίζουν τις 9.000 ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.
Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 9.000 και από αυτά τα 4.000 αφορούν την Αττική με διάμεσή ηλικία τα 22 έτη. Κάθε μέρα καταγράφονται 48 εισαγωγές στα νοσοκομεία με μικρή αύξηση να εμφανίζουν οι εισαγωγές στην Κρήτη και στην Αττική.
Σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενος ανήκει στις ηλικίες 25-55 ετών, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενος είναι κάτω των 24 ετών. «Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος».
Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και τέταρτο κύμα δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έκρηξη στις νοσηλείες, ακριβώς λόγω της «ασπίδας» των εμβολιασμών.
Μιλώντας για την μετάλλαξη Δέλτα, η Δρ. Παπαευαγγέλου είπε ότι μέχρι προχθές είχαν καταγραφεί 121 περιπτώσεις της μετάλλαξης αυτής και αφορούσαν κυρίως ανθρώπους κάτω των 40 ετών. «Το 84% όσων έχουν την μετάλλαξη Δελτα είναι Έλληνες ενώ 13% των κρουσμάτων με Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος για τον κορονοιό».