Fitch: Σταθερό το αξιόχρεο, ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη φέτος

Fitch: Σταθερό το αξιόχρεο, ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη φέτος Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ, με σταθερή προοπτική και αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, στο 4,3%. 

Το αξιόχρεο αντανακλά τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα ακόμη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον πολύ μεγάλο όγκο χρέους της γενικής κυβέρνησης και εξωτερικού χρέους, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωση. 

Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος- που υπερβαίνουν κατά πολύ τα διάμεσα επίπεδα τόσο των χωρών στη βαθμίδα BB όσο και των χωρών στη βαθμίδα ΒΒΒ- και τις επιδόσεις στη διακυβέρνηση, που είναι υψηλότερες από τις περισσότερες άλλες χώρες που το αξιόχρεό τους δεν έχει επενδυτική διαβάθμιση. 

Επιπλέον, η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του Fitch για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, παρά το μεγάλο σοκ στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από την πανδημία και τους σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Στην ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο η ελληνική οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ανέμενε ο Fitch, παρά τους νέους αυστηρούς περιορισμούς στη δραστηριότητα ατόμων και επιχειρήσεων το περσινό φθινόπωρο και τον φετινό Μάρτιο. 

Η οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 έναντι 10,2% που εκτιμούσε ο Fitch και αναπτύχθηκε 2,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες υποδηλώνουν ισχυρή δραστηριότητα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης φέτος.

Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη  

Παράλληλα ο Fitch αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 4,3% από 3%

Αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% για το 2022- που είναι χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του- και 3,5% για το 2023. Ο βασικός κίνδυνος για τις προβλέψεις αυτές, σημειώνει ο Fitch, είναι η νέα αύξηση των κρουσμάτων να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς στην Ελλάδα και να αποθαρρύνει τους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν στη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αγορά εργασίας όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης. Ανοδικός κίνδυνος, όσον αφορά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, είναι ότι αυτή δεν αντανακλά τον αντίκτυπο από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που θα συνυπολογιστεί όταν υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις σχετικές επενδύσεις και τη χρηματοδότησή τους, σημειώνει ο οίκος.

Τέλος, σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο Fitch επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αποτελεί αδυναμία για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, αλλά τονίζει ότι υπήρξε βελτίωση τους δείκτες της ποιότητας του ενεργητικού του, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται το 2020 στο 30,1% από 40,6%, χάρη στις τιτλοποιήσεις. Η παράταση του πλαισίου «Ηρακλής» για άλλους 18 μήνες θα στηρίξει περαιτέρω τη μείωση των NPL και ο οίκος προβλέπει σημαντική μείωση του ποσοστού τους φέτος, παρ' ότι αναμένει να υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM