Για την αποτυχία αυτή υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμα

Το χρονικ Facebook Twitter
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που επέλεξε η κυβέρνηση, εικονίζεται δεύτερος από αριστερά. Ονομάζεται Στέφανος Κολοκούρης και είχε ελεγχθεί για τον αποτυχημένο ρόλο του στο Μάτι. Αντί να εκδιωχθεί, αναβαθμίστηκε. Γιατί;
0

 

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσαν συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουν την πολιτική αντιπυρικής προστασίας της κυβέρνησης για την φετινή περίοδο. Εκεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μας διαβεβαίωσε ότι “έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρας μας” και ότι πλέον υπάρχει μία νέα προσέγγιση “με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό”. Σχεδόν δύο μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι το φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, δεν λειτούργησε στην πράξη. Και για την αποτυχία αυτή υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμα. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη ως όφειλε, καθώς φέρει αντικειμενικά εκ της θέσεώς του την πολιτική ευθύνη, αλλά φέρει και την ευθύνη επιλογών που αποδεικνύονται μοιραίες, καθώς βλάπτουν τόσο (και πρωτίστως) τη χώρα, όσο και την κυβέρνησή του. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς τεκμηριωμένα συμπεράσματα και να αποφανθεί για τα ακριβή αίτια. Υπάρχει όμως το κακό προηγούμενο του Ματιού με την “ανεύθυνη” πολιτική ευθύνη, ένα έγκλημα για το οποίο κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν λογοδότησε ποτέ και αυτό κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προλάβει τις φωτιές και αν δεν τις προλάβει, να τις καταστείλει, είτε προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, είτε από παρανοϊκούς εμπρηστές, από αμέλεια ή ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. 'Οποια και αν ήταν η αιτία, υπήρχε ως σενάριο στην Πολιτική Προστασία και υποτίθεται ότι υπήρχε ένα σχέδιο για όλα. Το οποίο σχέδιο δεν δούλεψε την κρίσιμη στιγμή.

 

Οσα αναδεικνύονται με τις πρόσφατες πυρκαγιές, φανερώνουν ότι δεν ήταν απλώς μια άτυχη στιγμή ή μια κακή συγκυρία. Από το Μάτι μέχρι την Εύβοια ελάχιστα πράγματα άλλαξαν και είναι πολύ απογοητευτικό οτι άνθρωποι που έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει, όχι μόνο παραμένουν σε θέσεις ευθύνης, αλλά αναβαθμίστηκαν κιόλας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου, όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε καλά, έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, να μην χαθούν άνθρωποι, και κανένας σώφρων δεν αμφισβητεί την ορθότητα της επιλογής αυτής. Η μεγάλη έκταση της καταστροφής ωστόσο και η αδυναμία ελέγχου όλων των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα, συνιστά αντικειμενικά αποτυχία που πλήττει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα ήταν ένα ακραίο σενάριο και ενδεχομένως μη αναμενόμενο. Κάθε κυβέρνηση όμως, οφείλει να είναι έτοιμη και για τα πιο ακραία σενάρια, που ενίοτε συμβαίνουν. 

 

Πέρα από τις όποιες σημαντικές αδυναμίες στην πρόληψη, όπου η χώρα μαθαίνει πιο αργά από ότι της επιτρέπουν οι συνθήκες, αυτό που είναι προφανές είναι πως ο συντονισμός και η διαχείριση της πυρόσβεσης απέτυχαν. 

 

Το χρονικ Facebook Twitter
Ο Στέφανος Κολοκούρης σε πόζα πυγμής

 

Για την αποτυχία αυτή υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμα Facebook Twitter
... και πόζα θρησκευόμενη

Η ακατανόητη επιλογή του εμπλεκόμενου στο Μάτι ως αρχηγού της Πυροσβεστικής

Ποιος είναι όμως ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος που επέλεξε η κυβέρνηση και στο βιογραφικό του αναφέρει ότι έχει λάβει μέρος σε δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης μεταξύ των οποίων η Κινέττα Αττικής το 2018, χωρίς καμία αναφορά στο Μάτι;

 

Οι συγγενείς των νεκρών της φωτιάς στο Μάτι σε προ μερικών μηνών επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν την άμεση παραίτηση του Αρχηγού, αναφέρουν για το ρόλο του τότε: “...Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε”.

 

Ακόμα πιο συγκλονιστική όμως, ήταν η κατακλείδα της επιστολής εκείνης: “Εμείς, δεν ζητάμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, απαιτούμε όμως να μας απαλλάξετε από το αίσθημα οργής, απογοήτευσης και θλίψης που προκαλεί η παραμονή του κ. Κολοκούρη σε μία τόσο κρίσιμη και σοβαρή θέση. Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν «κρύβεται», για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας;” 

 

Λίγο καιρό πριν η Αθηνά Μουτάφη, που έχασε τον 25χρονο γιο της, είχε στείλει κι εκείνη μια παρόμοια επιστολή με το ίδιο αίτημα, αλλά ο Στ. Κολοκούρης αν και κατηγορούμενος για το Μάτι, παρέμενε στη θέση του και ποτέ δεν λογοδότησε κανένας για την ακατανόητη αναβάθμισή του σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο πραγµατογνώµονας ∆ηµήτρης Λιότσιος, ο οποίος έγινε γνωστός  µετά τις καταγγελίες για απειλές σε βάρος του µε στόχο τη συγκάλυψη, στην καταθεση του αναφέρει ότι “ο κ. Κολοκούρης απέφυγε να µου απαντήσει σε συγκεκριµένα ερωτήµατα ως όφειλε, εµποδίζοντας έτσι και αυτός το έργο που µου είχε αναθέσει η Εισαγγελία Πληµµελειοδικών Αθηνών”.

Αλλά και ο ανακριτής για το Μάτι, στην πρόταση με την οποία ζήτησε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, αναφέρει για τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής: «Ο Στέφανος Κολοκούρης, διοικητής (τότε) της πρώτης ΕΜΑΚ, στον οποίο είχε δοθεί εντολή από τις 17.00 να µεταβεί στο Νταού Πεντέλης δεν µετέβη ποτέ στην περιοχή, αλλά παρέµεινε στην Κινέτα».«... ενώ είχε λάβει σχετική εντολή, επέλεξε σκοπίµως να παραµείνει στην περιοχή της Κινέτας, καθιστώντας ανενεργό τόσο το έµψυχο δυναµικό, όσο και τον διασωστικό εξοπλισµό της ΕΜΑΚ». Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάκρισης που εχουν δημοσιευθεί και στον τύπο “οι κινήσεις του τότε διοικητή της ΕΜΑΚ εξετάστηκαν µέσω των στιγµάτων του GPS του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, τα οποία δείχνουν ότι έφτασε στον Βουτζά και στο Μάτι περίπου στις 21.00”.  Ο ίδιος βέβαια στη νέα κατάθεση του στη δικαιοσύνη, αρνήθηκε ότι είχε πάρει εντολή από τις 17.00, όπως είχε παραδεχθεί αρχικά, σύμφωνα με το ρεπορταζ για το ανακριτικό έργο που δημοσιεύτηκε στον τύπο και  ισχυρίστηκε ότι εκτέλεσε «όλες τις προβλεπόμενες δράσεις με ιδιαίτερη επιμέλεια», εξαγριώνοντας τους πληγέντες της φωτιάς στο Μάτι. 

Εξίσου ακατανόητη είναι και η τοποθέτηση στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, του τότε αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Τσουβάλα,  ο οποιος είχε ενεργό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης στο Μάτι και συμμετείχε στο κυβερνητικό επικοινωνιακό σόου συγκάλυψης ευθυνών που είχε στηθεί τότε, προκαλώντας την κοινή γνώμη. 

Το μεγαλύτερο ως τώρα πλήγμα της κυβέρνησης

Παρά την ορθή απόφαση να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές, η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις φωτιές και οι λάθος επιλογές σε καίριες θέσεις θα έχουν κόστος για την κυβέρνηση. Πιθανά όχι τόσο μεγάλο όσο ελπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αντί να ζητά απαντήσεις για τα πραγματικά ερωτήματα, φέρνοντας τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση, επέλεξε να ειρωνευτεί  τις εκκενώσεις και αντί για πολιτική κριτική,  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν υβριστικά συνθήματα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα σόσιαλ μήντια. 

 

“Η κυβέρνηση έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη, συγκρινόμενη με την κυβέρνηση Τσίπρα στο Μάτι και θεωρώντας ικανοποιητικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτό ήταν λάθος, γιατί υποτίμησε την καταστροφή των δασών, καθώς  και των περιουσιών χιλιάδων ανθρώπων” αναφέρουν στο ΚΙΝΑΛ, κάτι που επισημαίνει στο δικό του ύφος και το ΚΚΕ. 

 

Η καταστροφή στην Εύβοια έχει ονοματεπώνυμα Facebook Twitter
Ορισμένοι θεωρούν αυτονόητη την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από όλα αυτά, καθώς εκθέτει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του- μετά την υπόθεση του Χρήστου Παππά και του Μένιου Φουρθιώτη, ενώ σε κανένα από τα σοβαρά θέματα που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός δεν έχει να επιδείξει θετικό και σημαντικό έργο. Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν ήταν εμφανείς οι αποτυχίες του, ο πρωθυπουργός συνέχισε να τον καλύπτει και να τον διατηρεί στην κυβέρνηση.

 

Οσα αναδεικνύονται με τις πρόσφατες πυρκαγιές, φανερώνουν ότι δεν ήταν απλώς μια άτυχη στιγμή ή μια κακή συγκυρία. Από το Μάτι μέχρι την Εύβοια ελάχιστα πράγματα άλλαξαν και είναι πολύ απογοητευτικό οτι άνθρωποι που έπρεπε να είχαν λογοδοτήσει, όχι μόνο παραμένουν σε θέσεις ευθύνης, αλλά αναβαθμίστηκαν κιόλας. 

Ορισμένοι θεωρούν αυτονόητη την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά από όλα αυτά, καθώς εκθέτει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του- μετά την υπόθεση του Χρήστου Παππά και του Μένιου Φουρθιώτη, ενώ σε κανένα από τα σοβαρά θέματα που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός δεν έχει να επιδείξει θετικό και σημαντικό έργο. Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν ήταν εμφανείς οι αποτυχίες του, ο πρωθυπουργός συνέχισε να τον καλύπτει και να τον διατηρεί στην κυβέρνηση. Δεν τον άλλαξε ούτε στον ανασχηματισμό, γεγονός που σημαίνει ότι για κάποιους λόγους είχε αποφασίσει να τον “κουβαλήσει” μαζί με τις επιλογές του. 

 

Η συγγνώμη του πρωθυπουργού ήταν μια σωστή κίνηση. Αν συνεχιστεί η συγκάλυψη των εγκλημάτων που αναδείχθηκαν στο Μάτι όμως, δεν θα αρκεί. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι πολλά συγχωρεί και ξεχνά, αλλά την ύβρη όχι. 

 

 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM