Φωτιές: Στάχτη 888.280 στρέμματα γης - Δραματικές συνέπειες για την ατμόσφαιρα

Φωτιές: Στάχτη έχουν γίνει 888.280 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης έχουν αφήσει μέχρι στιγμής πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες την Αττική, την Εύβοια, την Αρχαία Ολυμπια και άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Έως και χθες, σε όλη τη χώρα είχαν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον 888.280 στρέμματα γης, σύμφωνα με στοιχεία από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή στο ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου. 

Η μεγαλύτερη καταστροφή εντοπίζεται στη βόρεια Εύβοια, όπου συνολικά 518.160 στρέμματα έχουν καεί από το πέρασμα της φωτιάς. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αττική έγιναν στάχτη 73.870 στρέμματα και στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ακόμα 100.110 στρέμματα.

Λέκκας: «Ξεχάστε τα δάση»

Την έκταση της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και την «επόμενη μέρα» σκιαγράφησε , ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο κ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά 300.000 στρέμματα «τα ξεχνάμε από δάσος. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα τόνισε, μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή ν΄αναδασωθεί.

Προσέθεσε πως τώρα το «κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοιες καταστροφές όπως στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο (διάβρωση εδαφών, πλημμύρες κ.ά.)». Επίσης προειδοποίησε ότι από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς τέτοια φαινόμενα. «Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ» είπε.

Αυτοψία στα καμένα σπίτια: Επικίνδυνα για χρήση 112 από τα 421 που ελέγχθηκαν

Σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι κτηρίων στις πυρόπληκτες περιοχές, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


Μέχρι σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου έχουν διεξαχθεί 527 αυτοψίες από 150 μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκ των οποίων 130 στην Αττική και 20 στην Πελοπόννησο.


Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν 462 αυτοψίες, εκ των οποίων 267 στο Δήμο Αχαρνών, 39 στο Δήμο Κηφισιάς, 131 στο Δήμο Ωρωπού και 27 στο Δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 12 αυτοψίες στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας και 53 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 33 στην Π.Ε. Ηλείας και 20 στην Π.Ε. Μεσσηνίας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

-421 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 162 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 147 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 112 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

-38 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 9 είναι κατάλληλοι για χρήση, 19 προσωρινά ακατάλληλοι και 10 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

-Ελέγχθηκαν 63 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων η 7 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 24 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 32 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

-Τέλος ελέγχθηκαν 5 ιεροί ναοί εκ των οποίων 1 κρίθηκε κατάλληλος για χρήση, οι 2 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Αύριο κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών θα βρίσκονται στην Αττική, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης για τη διενέργεια αυτοψιών όπου δεν κατέστη αυτή μέχρι σήμερα δυνατή, λόγω απουσίας των ιδιοκτητών.


Στην Πελοπόννησο θα συνεχιστούν οι αυτοψίες στις Π.Ε. Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, ενώ αύριο ξεκινούν επίσης έλεγχοι από 100 μηχανικούς στη Β. Εύβοια, στις περιοχές των Δήμων Μαντουδίου και Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου το επιτρέπουν οι κατά τόπου συνθήκες.

Περιφέρεια Αττικής: Προσοχή στην εκτεταμένη υπαίθρια δραστηριότητα λόγω νέας ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης από τις φωτιές της Εύβοιας

Σχετική επιβάρυνση αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2. στην ατμόσφαιρα της Αττικής, (Βόρειο, Δυτικό και Κεντρικό τομέα) κατέγραψε σήμερα το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τους επιστήμονες να αποδίδουν το φαινόμενο, στην μεταφορά τους από την περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας.

    
Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων PM2.5 (> 50 μg m-3), τα οποία σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι της Τρίτης, υπαγορεύουν την προσοχή των πολιτών στην εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα εντός του αστικού ιστού και στο ύπαιθρο, και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων ενηλίκων, υπερηλίκων και παιδιών. Επίσης απαιτείται χρήση μάσκας όταν διαπιστωθεί δυσχέρεια στην αναπνοή σε εξωτερικούς χώρους επιβαρυμένων σημείων του λεκανοπεδίου.  

Ιδιαίτερη προσοχή, συνίσταται σε όσους πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, κατά τις βραδυνές ώρες, όπου τα επίπεδα συγκέντρωσης των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάζουν περισσότερο κοντά στο έδαφος.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στις διακυμάνσεις της ποιότητας του αέρα, επισήμανε ότι παρακολουθούνται στενά για την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά την επιβάρυνση των τελευταίων ημερών από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής και την εκ νέου επιβάρυνση που παρατηρείται σήμερα από τις φωτιές στην Εύβοια. «Με την συνδρομή των έγκριτων Ελλήνων επιστημόνων και τις επίσημες οδηγίες των διεθνών οργανισμών, θα εξακολουθήσουμε αδιαλείπτως να ενημερώνουμε τους πολίτες, τους τουρίστες και τους επισκέπτες της Αττικής για την ασφάλεια της υγείας τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.  
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM