Ο Ασράφ Γκάνι ζήτησε συγγνώμη στους Αφγανούς που εγκατέλειψε την Καμπούλ

Ο Ασράφ Γκανί ζήτησε συγγνώμη στους Αφγανούς που εγκατέλειψε την Καμπούλ Facebook Twitter
Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, ζήτησε συγγνώμη για την φυγή του από την Καμπούλ. EPA/HEDAYATULLAH AMID
0

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη ζητώντας συγγνώμη από τους Αφγανούς που εγκατέλειψε την Καμπούλ την ημέρα που οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα, κάνοντας λόγο για την «πιο δύσκολη απόφαση» της ζωής του.

Η απόφαση του Γκάνι να εγκαταλείψει την Καμπούλ και να ζητήσει άσυλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 15 Αυγούστου επιτάχυνε την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης.

Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, την επόμενη ημέρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν επέκρινε τον Γκάνι και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας επειδή επέλεξαν να μην «πολεμήσουν για τη χώρα τους».

Ο Γκάνι κατηγορήθηκε επίσης για κλοπή δημόσιου χρήματος αξίας εκατομμυρίων δολαρίων καθώς έφυγε από την Καμπούλ, ισχυρισμούς που αρνήθηκε κατηγορηματικά, προσθέτοντας πως εκείνος με τους συνεργάτες του θα υποβληθούν σε ανεξάρτητη έρευνα ή έλεγχο για να αποδείξουν την αθωότητά του.

Η δήλωση του Γκάνι -η πιο εκτενής δημόσια τοποθέτησή του από την πτώση της Καμπούλ- έρχεται μία μέρα αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Χρωστάω στον αφγανικό λαό μια εξήγηση για την απότομη αποχώρησή μου από την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν εισήλθαν απροσδόκητα στην πόλη. Έφυγα μετά από παρότρυνση της ασφάλειας του παλατιού που με συμβούλεψε ότι με την παραμονή μου υπήρχε κίνδυνος να ξεσπάσουν φρικτές μάχες στους δρόμους όπως στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της δεκαετίας του 1990», είπε ο Γκάνι. 

«Η αποχώρηση από την Καμπούλ ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, αλλά πίστεψα πως ήταν ο μόνος τρόπος για να σώσω την Καμπούλ και τους έξι εκατομμύρια πολίτες της», πρόσθεσε. 

Και συνέχισε: «Τώρα δεν είναι η στιγμή για απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στην αναχώρησή μου- θα αναφερθώ λεπτομερώς στο εγγύς μέλλον. Αλλά πρέπει τώρα να αντιμετωπίσω αβάσιμους ισχυρισμούς ότι, καθώς έφυγα από την Καμπούλ, πήρα εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στον Αφγανικό λαό. Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς και κατηγορηματικά ψευδείς».

«Η διαφθορά είναι μια μάστιγα που έχει σακατέψει τη χώρα μας για δεκαετίες και η καταπολέμησή της υπήρξε επίκεντρο των προσπαθειών μου ως πρόεδρος. Κληρονόμησα ένα τέρας που δεν θα μπορούσε εύκολα ή γρήγορα να ηττηθεί», σημείωσε. 

Και καταλήγει: «Με βαθιά λύπη το δικό μου κεφάλαιο κατέληξε σε παρόμοια τραγωδία με των προκατόχων μου - χωρίς να εξασφαλίσω σταθερότητα και ευημερία. Ζητώ συγγνώμη από τον αφγανικό λαό που δεν θα μπορούσα να το κάνω να λήξει διαφορετικά. Η δέσμευσή μου απέναντι στον Αφγανικό λαό δεν κλονίστηκε ποτέ και θα με καθοδηγήσει για το υπόλοιπο της ζωής μου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM
Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM