Τι θα δούμε αυτό τον χειμώνα στο θέατρο Σταθμός - Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2021-22
Το Θέατρο Σταθμός παραχωρεί τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις του όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από τις φωτιές το φετινό καλοκαίρι.
Για 5η συνεχή χρονιά, το ανακαινισμένο Θέατρο Σταθμός του Μάνου Καρατζογιάννη παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα βασισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες : ετερότητα, νεοελληνικό έργο και μικρά κλασικά.
Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη «ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών» καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ - αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Πρωταγωνιστής στην παράσταση που θα παρουσιαστεί 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Πανεπιστήμιο (Πλάκα) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο, είναι ο εξαιρετικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Νταλιάνης.
Από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 27 Οκτωβρίου, o Ένκε Φεζολλάρι, μετά την «Ορκισμένη Παρθένα» στο Φεστιβάλ Αθηνών, καταπιάνεται ξανά με την αλβανική δραματουργία.Το βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ornela Vorpsi «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας και στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας του λαού της από την περίοδο του ‘70 εώς τη διάλυση των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Αρσένη, Vefi Redhi και Αθηνά Καραγιώτη.
Μετά τα «Μελίσσια», που ανέβηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, ο Αλέξης Σταμάτης γράφει το «Λευκό δωμάτιο» που σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης.
Σε έναν ου-τόπο, που βρίσκεται σε ένα ψηλό βουνό, υπάρχει μία πανσιόν για θεατρικούς ήρωες. Τη διεύθυνση του χώρου αυτού έχει αναλάβει η Φλώρα, μία ακαθόριστης ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας γυναίκα. Κάποια στιγμή καταφθάνει η περήφανη και δυναμική Έντα Γκάμπλερ από το ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν, την οποία η Φλώρα τοποθετεί στο ίδιο δωμάτιο με την Μπλανς Ντιμπουά από το «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς. Ανάμεσα στις δύο γυναίκες δημιουργούνται πολύ έντονες κλιμακούμενες συγκρούσεις, καθώς προέρχονται από τελείως διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές επιδιώξεις και έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση. Πρωταγωνιστούν οι Πέγκυ Σταθακοπούλου, Εύα Σιμάτου, Δημήτρη Τσίκλη και Άννα Φόνσου. Την πρεμιέρα της παράστασης αναμένουμε την 28η Οκτωβρίου, ενώ θα παίζεται μέχρι 21 Νοεμβρίου.
Από 26 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα του Μάρτιν Σέρμαν «Όπως πάει το ποτάμι» με πρωταγωνιστές τον Περικλή Μουστάκη, τον Μάνο Καρατζογιάννη και τον Δημήτρη Ροΐδη. Σαράντα χρόνια μετά το θρυλικό «Μπεντ», το τελευταίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές σε Αγγλία και Αμερική, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Το έργο αποτυπώνει τους θριάμβους και τις ήττες του κινήματος των ομοφυλοφίλων, πενθώντας και γιορτάζοντας αντίστοιχα για τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά και για τις διεκδικήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Η παράσταση αξιοποιώντας τόσο τη θεατρική, όσο και την κινηματογραφική φόρμα, θέτει στην πραγματικότητα τα αμείλικτα και δύσκολα ερωτήματα που αφορούν όλες και όλους τους ερωτευμένους.
Από 6 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου ο Θανάσης Δόβρης παρουσιάζει την παράσταση «2021 μ.Χ: Τα δύο κούτσουρα - Μια σπουδή στο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία, που έκανε πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη καθ’ οδόν». Η Μαρία Παρασύρη και ο Γιωργής Τσαμπουράκης πρωταγωνιστούν στο έργο που αναφέρεται στη σχέση πεθεράς και νύφης -της γριάς Μπεκιοΐνας και της νύφης της, της γριάς Στέργαινας, που παίρνει τη «θέση» της.
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα το Θέατρο Σταθμός συνεχίζει τις ψηφιακές του δράσεις με το «Dostoyevsky’s Podcast». Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Ρώσου Λογοτέχνη Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στις 11 Νοεμβρίου, ο Κώστας Βασαρδάνης, διαβάζει μια χαρακτηριστική επιλογή από το έργο του.
Στις στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα γέννησης του «πατριάρχη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου», Ιάκωβου Καμπανέλλη, επαναπροβάλεται το μονόπρακτο του «Αυτός και το παντελόνι του» που παρουσιάστηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός μαζί με τον «Ουρανό Κατακόκκινο» της Λούλας Αναγνωστάκη σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Ο Ουρανός και… Το Παντελόνι του» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη δωρεάν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, η παιδική του σκηνή του θεάτρου Σταθμός, φιλοξενεί από τις 17 Οκτωβρίου τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ με μια πολυσύνθετη παράσταση-εργαστήριο για την ενσυναίσθηση «Μπες στα παπούτσια μου». Μέσα από τη εμπειρία της θεατρικής δράσης τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Μενεδιάτης ενώ επί σκηνής είναι με την Χριστίνα Μουτσάτσου.
*Το Θέατρο Σταθμος παραχωρεί τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις παραστάσεις του όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από τις φωτιές το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από σχετική συνεννόηση με το ταμείο του Θεάτρου.