Χουλιάρας: Ο σεισμός σήκωσε και κατέβασε τα σπίτια- Τσελέντης: Η περιοχή έπεσε 15 εκατoστά απότομα

Χουλιάρας: Ο σεισμός σήκωσε και κατέβασε τα σπίτια- Τσελέντης: Η περιοχή έπεσε 15 εκατ. κάτω απότομα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Για τη μετασεισμική ακολουθία στο Ηράκλειο, αλλά και τις επιταχύνσεις που καταγράφηκαν στον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, μίλησαν οι ειδικοί. 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας μίλησε για την ανάγκη νέου αντισεισμικού κανονισμού, που αναδεικνύεται από τις επιταχύνσεις που καταγράφηκαν στην ισχυρή σεισμική δόνηση. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο σεισμός «σήκωσε και κατέβασε» τα σπίτια στο Αρκαλοχώρι. 

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης έκανε λόγο για «επιταχύνσεις 0,8 G» και υπογράμμισε ότι η περιοχή «έπεσε 15 εκατοστά κάτω απότομα». 

«Η κάθε μετασεισμική ακολουθία συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στη Ζάκυνθο, η ακολουθία από το 2018 συνεχίζεται. Στη Σάμο, από τα 7 Ρίχτερ που είχαμε πριν από ένα χρόνο, η μετασεισμική ακολουθία είναι πάρα πολύ ήπια», σημείωσε αρχικά ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, επεσήμανε, η μετασεισμική ακολουθία είναι «ακριβώς κάτω από τα πόδια των κατοίκων», οπότε οι παραμικροί μετασεισμοί γίνονται αισθητοί. «Το μέσο μέγεθος που παρατηρείται είναι γύρω στα 3,2 Ρίχτερ», ανέφερε και σημείωσε ότι αυτή η ακολουθία καταπονεί τα κτίρια. 

«Από τον κύριο σεισμό είχαμε διπλάσιες επιταχύνσεις που καταγράφηκαν. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε καινούργιο αντισεισμικό κανονισμό. Πρέπει να χτίζουμε πιο σωστά γιατί οι επιταχύνσεις που καταγράφουν οι σεισμοί μας είναι διπλάσιες από τον σχεδιασμό του μηχανικού», επεσήμανε ο κ. Χουλιάρας. 

«Τα επίκεντρα των σεισμών γίνονται πολύ πιο κοντά στον δομημένο ιστό. Οι πόλεις έχουν πάρει έκταση και έχουν πάει πολύ πιο κοντά σε ρήγματα. Όσο πιο κοντά είμαστε στο ρήγμα τόσο περισσότερη ενίσχυση χρειαζόμαστε», τόνισε. 

Σε ερώτηση για το αν έχει βυθιστεί στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Χουλιάρας απάντησε: «Η εδαφική κίνηση που παρήγαγε ο κύριος σεισμός ήταν κάθετη, δηλαδή σήκωσε τα σπίτια και τα κατέβασε. Αυτό το ανεβοκατέβασμα των θεμελίων δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα και είναι μια αιτία της καταστροφής που βλέπουμε αυτή την στιγμή». 

Παράλληλα σημείωσε ότι οι σεισμολόγοι γνωρίζουν από την εμπειρία τους πως οι πιο ισχυροί μετασεισμοί γίνονται τις πρώτες ώρες, τις πρώτες ημέρες. 

«Οι πιθανότητες μειώνονται σε αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύονται στο να πούμε ότι είχαμε έναν κύριο σεισμό και δεν θα έχουμε κάτι μεγαλύτερο», δήλωσε, αλλά υπενθύμισε ότι χθες, προτού συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ. 

«Ένα 5,3 μετά από ένα 5,8 σημαίνει έχει μεγάλο αποθεματικό ενέργειας το ρήγμα και θα δώσει αυτή την ισχυρή ακολουθία που παρακολουθούμε», συνέχισε και τόνισε ότι οι κάτοικοι θα ζουν με αυτό το καθεστώς για αρκετές εβδομάδες, ενώ θα μειώνονται τα μεγέθη των δονήσεων. 

Τσελέντης: «Έπεσε όλη η περιοχή 15 εκατ. κάτω, απότομα»

Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά, επεσήμανε από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί για μήνες.

«Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ο μεγαλύτερος 5,3 Ρίχτερ χθες, που ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει. Αυτό θα συνεχιστεί για μήνες», δήλωσε στο Mega. 

Η μεγάλη κατανομή ζημιών οφείλεται στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράψαμε τόσο μεγάλες επιταχύνσεις, 0,8 G όταν με το 1G σηκώνεσαι από το έδαφος», τόνισε ο σεισμολόγος, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτάχυνση. 

«Έπεσε όλη η περιοχή 15 εκατοστά κάτω αυτόματα, απότομα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ακριβώς κάτω από το Αρκαλοχώρι στα 11,5 χλμ. ήταν το υπόκεντρο του σεισμού για αυτό είχαμε αυτές τις ζημιές», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι από την 1η Ιουνίου έως τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 2.800 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή. 

Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για 3-4 μήνες, πρόσθεσε. «Η συχνότητα των σεισμών δεν θα είναι όπως τώρα κάθε 20-30 λεπτά, θα είναι μέρα παρά μέρα και μετά εβδομάδα παρά εβδομάδα. Αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό έπειτα από ένα μήνα 5,1 ή 4,9 Ρίχτερ», συμπλήρωσε. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM