Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή

Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
Η καταστροφή, συγκλόνισε το έθνος και οδήγησε σε μακροχρόνιες έρευνες για το πώς αυτό το πυκνοκατοικημένο κτίριο κατοικιών επετράπη να μεταβληθεί σε παγίδα θανάτου. Φωτο: AP / Tim Ireland
0

Η τραγωδία του Γκρένφελ, που ήταν η πιο πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών στη Βρετανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η αιτία που στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους τον Ιούνιο 2017, γίνεται παράσταση του έργου που έγραψε ο συντάκτης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του Γκάρντιαν Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ που έχει καλύψει με το ρεπορτάζ του ζητήματα διαφθοράς και θα ανέβει στο θέατρο Tabernacle του Λονδίνου.

Είναι το όγδοο έργο του Νόρτον-Τέιλορ σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Νίκολας Κεντ και οι δυο συνεργάτες ανεβάζουν έργα που έχουν σχέση  με πορίσματα που έχουν αποσπάσει σχεδόν κατά λέξη από δημόσιες έρευνες ή δίκες. Ο Νόρτον Τέιλορ θεωρεί το θέατρο ως μια επιπλέον πλατφόρμα για τους δημοσιογράφους που μπορούν εκεί να εκθέτουν τις αδικίες και να παρουσιάζουν τα σκάνδαλα με περισσότερες από 20.000 λέξεις, αντί για μερικές εκατοντάδες που γράφουν σε ένα άρθρο εφημερίδας.

Η οργή για την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια.  Το 2019 όταν παρουσιάστηκε δημόσια η έκθεση της καταστροφής, διαπιστώθηκε ότι οι σοβαρές αστοχίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου κόστισαν σε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Η καταστροφή, συγκλόνισε το έθνος και οδήγησε σε μακροχρόνιες έρευνες για το πώς αυτό το πυκνοκατοικημένο κτίριο κατοικιών επετράπη να μεταβληθεί σε παγίδα θανάτου. Στην πρώτη φάση της, η δημόσια έρευνα με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Μάρτιν Μουρ-Μπικ εξέτασε λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων στον πύργο των 23 ορόφων τη νύκτα της 14ης Ιουνίου 2017, περιλαμβανομένου του τρόπου που οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν την πύρινη κόλαση.

Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
14 Ιουνίου 2017, το Γκρένφελ στις φλόγες | Φωτο: AP / Tim Ireland

Στην έκθεσή του, ο Μουρ-Μπικ έπλεξε το εγκώμιο «της αφοσίωσης στο καθήκον με εξαιρετικό θάρρος και αυταπάρνηση» που επέδειξαν οι πυροσβέστες στον τόπο της πυρκαγιάς. Μερικοί απ' αυτούς σκαρφάλωσαν ψηλά στο φλεγόμενο κτίριο για να βοηθήσουν κατοίκους να διαφύγουν. Όμως υπογράμμισε αριθμό θεσμικών αδυναμιών μεταξύ των επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, λέγοντας ότι η εκπαίδευση και οι προετοιμασίες για ένα περιστατικό, όπως αυτό της φωτιάς στον Γκρένφελ, ήταν σε σοβαρό βαθμό ανεπαρκείς και πως σοβαρά λάθη έγιναν εκείνη τη νύκτα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι εκείνη τη νύχτα επέμειναν στη στρατηγική του «μείνετε εκεί όπου βρίσκεστε», πράγμα που σήμαινε ότι στους κατοίκους δινόταν τηλεφωνικά η συμβουλή να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι θα υπήρχαν λιγότεροι νεκροί, αν η απόφαση να αλλάξει η συμβουλή είχε ληφθεί μία ώρα ή και περισσότερο νωρίτερα.

Άλλα μείζονα θέματα, όπως το τι πήγε στραβά με τον σχεδιασμό, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του πύργου, το αν οι οικοδομικοί κανονισμοί ακολουθήθηκαν και αν ήταν επαρκείς, αποτελούν τμήμα μιας δεύτερης φάσης της έρευνας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην έκθεση για την πρώτη φάση, διέρρευσε πως η πυρκαγιά ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σ' ένα ψυγείο σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.

Το έργο Grenfell: Value Engineering, έχει γραφτεί εξ΄ολοκλήρου από τα στοιχεία που δόθηκαν και αφορούσαν τους εργολάβους και τους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου που ήταν υπεύθυνοι για την ανακαίνιση του κτιρίου το 2015-16. Πήρε τον τίτλο του από τις εξοικονομήσεις 800.000 λιρών που ζητήθηκαν από τον κτιριακό κολοσσό Rydon, για να κερδίσει το συμβόλαιο για ανακαίνιση του πύργου.

Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
Φωτο: Matt Dunham/ AP

Ως αποτέλεσμα αυτής της μείωσης του κόστους, η πυρίμαχη επένδυση ψευδαργύρου που είχε αρχικά καθοριστεί για χρήση στο Γκρένφελ αντικαταστάθηκε από την εύφλεκτη επένδυση από σύνθετο υλικό αλουμινίου με πυρήνα πολυαιθυλενίου. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στη συνέχεια.

Ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης παρουσιάζουν έργα που έχουν ως επί το πλείστον αποσπάσει κατά λέξη από δημόσιες έρευνες ή δίκες: τα προηγούμενα έργα περιλαμβάνουν το «Χρώμα της Δικαιοσύνης», βασισμένο στην έρευνα για τη δολοφονία του Στίβεν Λόρενς και τη «Νυρεμβέργη», σχετικά με τη δίκη των ναζί εγκληματιών πολέμου το 1946.

Ο Νόρτον-Τέιλορ έμεινε εμβρόντητος από την έκταση της διαφθοράς που οδήγησε στην τραγωδία. Η μείωση του κόστους, η αδιαφορία για τη ζωή των ανθρώπων συμπυκνώνεται στο έργο με έναν ιδιαιτέρως ενοχλητικό τρόπο, οι δοκιμές της πυρασφάλειας «διορθώθηκαν» για να εγκριθεί το κτίριο και οι υπεύθυνοι υπέγραψαν την ανάπλαση χωρίς να έχουν κάνει ελέγχους. Η κατασκευαστική εταιρεία αποκαλούσε τους κατοίκους όταν διαμαρτυρήθηκαν «γνωστούς ταραχοποιούς» και ο άπειρος 25χρονος γιος ενός επικεφαλής της βιομηχανίας επένδυσης διορίστηκε υπεύθυνος της διαχείρισης του έργου της ανακαίνισης του πύργου. Οι νόμιμες ανησυχίες των κατοίκων απορρίφθηκαν από τους εργολάβους που ενδιαφέρθηκαν μόνο για την αύξηση του κέρδους τους.

Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
Η εικόνα του κατεστραμμένου κτιρίου που ήταν ένα "μνημείο" διαφθοράς | Φωτο: AP / Tim Ireland

Ο Νόρτον-Τέιλορ βλέπει τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφική ανακαίνιση του πύργου ως μικρόκοσμο της ευρύτερης σήψης μέσα στον πολιτισμό μας. «Αυτό που βγαίνει στο έργο είναι η ανικανότητα, η διαφθορά, το ψέμα», λέει. «Βάλτε τα όλα μαζί και θα δημιουργηθεί ένας μικρόκοσμος λαθών και σε άλλες περιοχές της βρετανικής κοινωνίας». Το έργο αφορά την εξωφρενική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Το έργο που είναι μια ιστορική καταγραφή διαφθοράς, απληστίας και ανικανότητας θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Tabernacle, στο Λονδίνο, από τις 13 Οκτωβρίου-έως τις 13 Νοεμβρίου 2021.

Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
Ο καμένος σκελετός του Πύργου Γκρένφελ | Φωτο: AP / Tim Ireland
Πόση αλήθεια αντέχει το θέατρο; Η πολύνεκρη τραγωδία του Γκρένφελ στη σκηνή Facebook Twitter
Η οργή για το Γκρένφελ δεν έχει καταλαγιάσει | Φωτο: AP / Tim Ireland
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζέρι Σάινφελντ δηλώνει πλέον ότι δεν πιστεύει ότι η «ακραία αριστερά» έχει καταστρέψει την κωμωδία

Πολιτισμός / Ο Τζέρι Σάινφελντ δηλώνει πλέον ότι δεν πιστεύει ότι η «ακραία αριστερά» έχει καταστρέψει την κωμωδία

Παραδέχεται πως αυτή η άποψη ήταν λανθασμένη και αναφέρει πως οι κωμικοί πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές της κοινωνίας, όπως κάνουν οι σκιέρ όταν πλοηγούνται σε δύσκολες πίστες
LIFO NEWSROOM
Η Τζέιν Φόντα θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement SAG 2025

Πολιτισμός / Η Τζέιν Φόντα θα τιμηθεί με το βραβείο Lifetime Achievement SAG 2025

Η πρόεδρος του σωματείου, Φραν Ντρέσερ, χαρακτήρισε τη Φόντα «μια πρωτοπόρο και εξαιρετικά ταλαντούχα, μια δυναμική προσωπικότητα που έχει διαμορφώσει το τοπίο της ψυχαγωγίας, της ακτιβιστικής δράσης και της κουλτούρας με αδιάκοπο πάθος»
LIFO NEWSROOM
65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Πολιτισμός / 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Πάμπλο Λαραΐν για τη Μαρία Κάλλας θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ - Λήξη με την ταινία «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, παρουσία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
«Joker: Folie à Deux»: Αναμένεται να χάσει έως 200 ελατ. δολάρια από τις εισπράξεις

Πολιτισμός / «Joker: Folie à Deux»: Αναμένεται να χάσει έως 200 εκατ. δολάρια από τις εισπράξεις

Η Warner Bros. υπερασπίστηκε την ταινία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παίζεται στους κινηματογράφους και αναμένεται να κερδίσει περισσότερα έσοδα όταν κυκλοφορήσει στις πλατφόρμες οικιακής ψυχαγωγία
LIFO NEWSROOM
Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φονικά χαμόγελα, Ιρλανδοί ράπερ και ο Ντόναλντ Τραμπ από αύριο στους κινηματογράφους

Από τη βιογραφία του Ντόναλντ Τραμπ και το κοψοχολιαστικό «Smile 2» μέχρι τη ρομαντική φαντασία του «Beast» και το απόλυτο crowdpleaser «Kneecap», το κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας προέκυψε πολύ δυνατό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ελίζαμπεθ Τέιλορ: «Ήμασταν τρομοκρατημένοι»- Ο γιος της θυμάται την εποχή όπου ήταν εθισμένη σε αλκοόλ και ναρκωτικά

Πολιτισμός / Ο γιος της Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποκαλύπτει πώς η μητέρα του δέχτηκε να μπει σε κέντρο αποκατάστασης

Η διάσημη σταρ ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά - Ο γιος της, Christopher Wilding, εξηγεί ότι η Τέιλορ υπέφερε από φυσικούς πόνους, ιδιαίτερα στην πλάτη, που την οδήγησαν στη χρήση ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο της GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Πολιτισμός / Ο Πολ Μεσκάλ στο νέο εξώφυλλο του GQ: Ο άνθρωπος πίσω από τους ρόλους και η νέα πρόκληση του «Gladiator II»

Αναφερόμενος στην επαγγελματική του πορεία, ο Μεσκάλ παραδέχεται ότι ο ρόλος του Connell στο Normal People τον εκτόξευσε σε μια νέα κλίμακα δημοσιότητας, αλλά του έδωσε και την ευκαιρία να εξελιχθεί ως ηθοποιός
LIFO NEWSROOM