«Η ελευθερία είναι επιλογή»: Ένα βιβλίο για την απελευθέρωση από την «φυλακή» της σκέψης
«Η Dr Edith Eger δείχνει τον δρόμο προς την ελευθερία»
ADVERTORIAL
«Αν και θα μπορούσα να έχω παραμείνει θύμα όλη μου τη ζωή, νιώθοντας πάντα φόβο για όσα δεν μπορούσα να ελέγξω, επέλεξα να θεραπευτώ. Συνειδητοποίησα νωρίς ότι την αληθινή ελευθερία τη βρίσκεις όταν συγχωρείς, ξεχνάς και προχωράς παρακάτω».
Κάπως έτσι συνοψίζει τη φιλοσοφία χάρη στην οποία επιβίωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης η κλινική ψυχολόγος και Νο1 best seller συγγραφέας Dr Edith Eger στο βιβλίο της Η ελευθερία είναι επιλογή που φέρνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Διόπτρα.
Έκτοτε ξεκίνησε ένα ταξίδι ελευθερίας που σήμερα, στα ενενήντα τρία της, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η ίδια μετέτρεψε τη συντριπτική, και θανάσιμη για τους περισσότερους, εμπειρία του Ολοκαυτώματος σε μια στάση ζωής που τη βοήθησε να σταθεί στα πόδια της και αργότερα, μέσα από την ιδιότητά της ως ψυχολόγου, να δείξει σε άλλους ανθρώπους τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της δικής τους ζωής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν δυναμικό και συγκινητικό τρόπο. Πρόκειται για τα απομνημονεύματα της Eger, που η ίδια μπλέκει με ιστορίες των ασθενών της, διαφορετικά είδη ψυχικών ασθενειών και τις θεραπείες τους, έχοντας πάντα ως συνισταμένη τα εργαλεία που της έδωσαν διέξοδο από τη φυλακή που βίωσε ως κρατούμενη των ναζί και αργότερα ως δέσμια των ψυχολογικών επιπτώσεων που αυτή η εμπειρία της κληροδότησε.
Ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η ενοχή και η ντροπή είναι συναισθήματα που μας εγκλωβίζουν σε μια πραγματικότητα, από την οποία συχνά είναι δύσκολο να δραπετεύσουμε. Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει η δουλειά της Eger, η οποία, ακολουθώντας τη δική της μοναδική μέθοδο και θέτοντας τα κατάλληλα ερωτήματα, δείχνει στον ασθενή πώς μπορεί να επιλέξει να ξεφύγει από τη φυλακή του μυαλού του και να βρει την ελευθερία, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Και η ίδια ξέρει ακριβώς τη σημασία της επιλογής στη διαδικασία της θεραπείας, καθώς η δική της ήταν να συγχωρήσει τους θύτες της και να αναζητήσει τη χαρά μέσα από απλά, καθημερινά πράγματα. Όπως λέει στο Η ελευθερία είναι επιλογή, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή της μητέρας της πριν χωριστούν στο Άουσβιτς, να μην αφήσει κανένα να της στερήσει αυτό που είχε στο μυαλό της. «Δημιούργησα έναν κόσμο που ανακούφιζε την ψυχή μου. Ήμουν σε θέση να αποφασίσω ότι οι ναζί ήταν οι κρατούμενοι εξαιτίας της ένοχης συνείδησής τους. Για την ακρίβεια, προσευχήθηκα γι’ αυτούς, όχι για μένα. Κατάφερα να μετατρέψω το μίσος σε οίκτο».
Μάλιστα, στο βιβλίο δίνει παράδειγμα αυτής της επιλογής, περιγράφοντας πως κάποια στιγμή στάθηκε μπροστά στο σπίτι του Χίτλερ και βροντοφώναξε πως επέλεξε να τον συγχωρήσει. Εξίσου χαρακτηριστικά είναι και τα περιστατικά που παραθέτει με αξιωματικούς των Ες-Ες που ήταν ευγενικοί μαζί της και τη βοήθησαν να επιβιώσει, τονίζοντας την επιλογή της να μην παραβλέπει τα θετικά μιας εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει αυτό που συμβαίνει, μόνο να επιλέξει πώς θα αντιδράσει, αλλά και πόσο ευάλωτοι είμαστε στους αυτοπεριορισμούς, η συγγραφέας απευθύνεται στον αναγνώστη με ενσυναίσθηση, σοφία και χιούμορ, προτρέποντάς τον να μην ασχολείται με το παρελθόν και όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά με το παρόν, προκειμένου να τον ενθαρρύνει να βρει τον δρόμο προς τον πραγματικό του εαυτό, δηλαδή τη θεραπεία του, που με τη σειρά της θα τον οδηγήσει στην ελευθερία.
Το έργο της περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Desmond Tutu: «Η ζωή της αποκαλύπτει την ικανότητά μας να ξεπερνάμε ακόμα και τα πιο τρομακτικά γεγονότα και να αξιοποιούμε όλη αυτή την ταλαιπωρία προς όφελος των συνανθρώπων μας. Ανακάλυψε την πραγματική ελευθερία και τη συγχώρεση και μας δείχνει πώς μπορούμε να το επιτύχουμε κι εμείς».
Η ελευθερία μας, ξεκινά από εμάς και καταλήγει σε εμάς. Κανείς μας δεν θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένος αν ο ίδιος δεν αποτινάξει τις σκέψεις που τον φυλακίζουν. Στο τέλος… ίσως η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον καθρέφτη είναι μία: «Θα ήθελες να παντρευτείς τον εαυτό σου;» Αν ναι, τότε ίσως σε καλό δρόμο… Αν η απάντηση είναι αρνητική… τότε θα πρέπει να αναρωτηθείς: «Εξελίσσεσαι ή κάνεις βήματα προς τα πίσω;»
Dr Edith Eger
Μτφρ.: Τατιάνα Μιχαλά
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 272