Αυξήσεις τιμών: Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έως το τέλος του 2021

Αυξήσεις τιμών - ΙΕΛΚΑ: Σε ποια προϊόντα αναμένονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έως το τέλος του 2021 Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Ολοένα και πιο ορατές είναι πλέον οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρνητικές επιπτώσεις από τις μεγάλες διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι αυξήσεις στις τιμές που καταγράφονται από τις αρχές του 2021 αφορούν στις πρώτες ύλες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές. Όπως διευκρίνισε οι αυξήσεις ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 25%. «Προφανώς αυτό το ποσοστό δεν θα μεταφερθεί στην τελική τιμή, αλλά είναι κάτι αρκετά πιεστικό σε σχέση με τις τιμές» σημείωσε.

Παράλληλα, δήλωσε πως μεσοσταθμικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε ότι αφορά στα τρόφιμα «είναι αυξημένος περίπου στο 1,5 με 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Όπως εξήγησε, αυτό έχει να κάνει με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στις κακές καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία των ειδικών κατά πόσο οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα επηρεάσουν τις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές, ιδίως στα προϊόντα μεταποίησης θα συνεχιστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σημείωσε πως η κατάσταση θα ισορροπήσει με το νέο έτος.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Ελλάδα παρουσιάζει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ε.Ε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM