Forensic Architecture: Ανασυνθέτοντας ψηφιακά 21 πολύκροτες υποθέσεις
H Forensic Architecture είναι μια ιδιοφυής ακτιβιστική ομάδα που διερευνά σκοτεινές εγκληματικές υποθέσεις σε όλο τον πλανήτη, διασταυρώνοντας πολλές διαφορετικές μαρτυρίες και πηγές και χρησιμοποιώντας προηγμένες ψηφιακές τεχνικές. Παρακάτω παρουσιάζουμε το υλικό μερικών από αυτές.
Από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο
Στελεχωμένη από προγραμματιστές, νομικούς, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, αρχαιολόγους και επιστήμονες, η Forensic Architecture (F.A.) έχει διερευνήσει ουκ ολίγες σκοτεινές υποθέσεις σε όλο τον πλανήτη, διασταυρώνοντας πολλές διαφορετικές μαρτυρίες και πηγές και χρησιμοποιώντας προηγμένες ψηφιακές τεχνικές, όπως η τηλεπισκόπηση και οι τρισδιάστατες ψηφιακές μακέτες. Έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και πολλές ακόμα μη κυβερνητικές οργανώσεις. Απέσπασε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, δουλειές της με εικαστικό ενδιαφέρον έχουν εκτεθεί σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη, Βερολίνο, Βαρκελώνη, στην Πόλη του Μεξικού, ακόμα και στην Αθήνα (2019), περιλαμβάνονται μάλιστα στη μόνιμη συλλογή του Victoria & Albert Museum. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συναντά αντιδράσεις και εμπόδια στο έργο της ‒ ο ίδιος ο ιδρυτής της, Εγιάλ Βάιτσμαν, δυσκολεύεται πια να ταξιδέψει στη μισή υφήλιο.
Κάποιες έρευνες της F.A. έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα: τα στοιχεία που επεξεργάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ανάμεσά τους απομαγνητοφωνήσεις εσωτερικών επικοινωνιών της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, κατατέθηκαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενισχύοντας το κατηγορητήριο, ενώ εκείνα για τον φόνο του Ζακ θα τεθούν υπόψη της έδρας στη δίκη για το αποτρόπαιο έγκλημα της οδού Γλάδστωνος που μόλις ξανάρχισε. Παρακάτω παρουσιάζουμε το υλικό μερικών από τις υποθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος που έχουν απασχολήσει την ομάδα.