Για πάνω από έξι δεκαετίες αυτό το στέμμα ήταν σε ένα ράφι στην ντουλάπα της Μέριλιν βαν Ντέρμπουρ. Η τελευταία φορά που το φόρεσε ήταν το 1958, όταν στέφθηκε Μις Αμερική.
Αν και σπάνια το βγάζει από το μικρο γκρι κουτί, στο οποίο το έχει αποθηκεύσει, δηλώνει ότι είναι «ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχω». Τώρα, αποφάσισε να το πουλήσει σε δημοπρασία, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά δασκάλους στο Ντένβερ.
Θα πωληθεί σε δημοπρασία στις αρχές του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα αναμνηστικά από τα καλλιστεία. Η αρχική τιμή για το στέμμα και το βραχιόλι με το οποίο ήταν σετ, είναι τα 20.000 δολάρια.
«Όποιος ξέρει μια Μις Αμερική, ξέρει ότι αυτό το στέμμα είναι το πιο ιδιαίτερο αντικείμενο που έχει στην κατοχή της», δήλωσε η Βαν Ντέρμπουρ στην Washington Post.
Δεν ήξερε την αξία τους
Η ιδέα μπήκε στο μυαλό της 84χρονης πριν από περίπου οχτώ μήνες, όταν έδωσε συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής για τα καλλιστεία Miss America. Ο Τζέι Πιτς, που ετοιμάζει το ντοκιμαντέρ, της ζήτησε να έχει μαζί της το στέμμα και άλλα αντικείμενα από τα καλλιστεία.
«Έχω δει πολλά τέτοια στέμματα και απλά δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο όμορφο ήταν το δικό της», δήλωσε στην Washington Post ο Πιτς. «Ήταν πιο βαρύ από τα άλλα, πολύ περίτεχνο και φαινόταν ανθεκτικό. Ήταν ένα πολύ μοναδικό και ιδιαίτερο στέμμα», συμπλήρωσε.
Η Βαν Ντέρμπουρ είχε μαζί και το ασορτί βραχιόλι, που- όπως και το στέμμα- είναι επάργυρο και καλυμμένο με κρυστάλλους Swarovski. Ο Πιτς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. «Συνειδητοποιείς τι έχεις εδώ; Πρέπει να είναι μοναδικό», της είπε.
Έτσι, εκείνη αποφάσισε να επικοινωνήσει με το Schoppy’s, κοσμηματοπωλείο στο Νιου Τζέρσεϊ που έφτιαχνε τα στέμματα για τα καλλιστεία από το 1930 έως το 2004.
Ο ιδιοκτήτης, Ντέιβιντ Ταλαρίκο, της είπε ότι το στέμμα και το βραχιόλι- που είχε φτιάξει ο παππούς του Γουίλιαμ Σόπι- πιθανότατα μπορούσαν να πουληθούν για έως και 40.000 δολάρια. Βάσισε την εκτίμησή του στην αγορά συλλεκτικών αντικειμένων και τη σπανιότητα των συγκεκριμένων. Ένας άλλος παράγοντας, τόνισε, ήταν ότι θα επρόκειτο για πώληση από εστεμμένη, που διαθέτει όλα τα έγγραφα.
Αλλά, ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι το στέμμα πωλείται μαζί με το βραχιόλι. Είναι «το μοναδικό που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Ταλαρίκο. «Δεν είμαι σίγουρος γιατί είναι τόσο σπάνιο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έχει», συμπλήρωσε.
Όταν η Βαν Ντέρμπουρ αναδείχθηκε Μις Αμερική, το κόστος για την κατασκευή του στέμματος ήταν περίπου 2.500 δολάρια, εκτίμησε ο Ταλαρίκο.
Η ίδια σοκαρίστηκε με όλες αυτές τις πληροφορίες. «Δεν ήξερα ότι είχαν τέτοια αξία. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου», παραδέχθηκε.
Μόλις συνειδητοποίησε την πιθανή αξία τους, αναρωτήθηκε αν μπορούσε να πουλήσει το στέμμα και να δώσει τα χρήματα για καλό σκοπό. Εδώ και χρόνια ασχολείται με διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Έτσι επικοινώνησε με τη Heritage Auctions στο Ντάλας, που δέχθηκε να διοργανώσει τη δημοπρασία. Πέρα από το στέμμα και το βραχιόλι που πωλούνται μαζί, επίσης βγάζει στο «σφυρί» το τρόπαιο από τα καλλιστεία και το βραδινό φόρεμα με το οποίο εμφανίστηκε στην 75η επέτειο του διαγωνισμού ομορφιάς, το 1995.
Το τραγικό παρελθόν
Η ζωή της Μέριλιν Βαν Ντέρμπουρ υπήρξε φαινομενικά ιδιαίτερα λαμπερή. Αναδείχθηκε Μις Κολοράντο το 1957 και στέφθηκε Μις Αμερική την επόμενη χρονιά. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και δούλεψε στην τηλεόραση για αρκετά χρόνια.
Όμως, στα 53 της, το 1991, αποκάλυψε ότι ο πατέρας της που είχε πεθάνει πλέον- ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Φράνσις Βαν Ντέρμπουρ- την κακοποιούσε σεξουαλικά από τα 5 έως τα 18 της.
«Πέρα από τον σύζυγό μου, τις αδελφές και την κόρη μου, κανένας άλλος δεν ήξερε ότι είχα αυτό το μυστικό. Αν ο κόσμος το μάθαινε, ήξερα ότι θα έχανα όλο τον σεβασμό που είχα κερδίσει», δήλωσε.
Προσπάθησε να καταπιέσει τις αναμνήσεις που τη στοίχειωναν αλλά «υπήρχαν ημέρες που κυριολεκτικά δεν μπορούσα να ντυθώ μόνη μου. Απλά έκλαιγα συνέχεια».
Η Βαν Ντέρμπουρ σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για ενήλικους έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία τους, αλλά δεν ήθελε να αποκαλυφθεί ότι η ίδια θα το χρηματοδοτούσε. Όταν άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ήταν πίσω από αυτό, αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια, ελπίζοντας ότι η ιστορία της μπορεί να κάνει άλλους να νιώσουν λιγότερο μόνοι.
Αυτή η αποκάλυψη την άλλαξε εντελώς, δήλωσε. Αφιέρωσε τη ζωή της στη στήριξη άλλων ανθρώπων που έχουν ζήσει αντίστοιχες φριχτές εμπειρίες. Δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Survivors United Network που βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας και έχει επισκεφθεί εκατοντάδες πόλεις για να μοιραστεί την ιστορία της με όσους περισσότερους μπορεί.
Το 2003 έγραψε το βιβλίο «Miss America by Day», που ρίχνει φως στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων της. «Ο τίτλος έγινε πολύ πιο σημαντικός για εμένα όταν μπόρεσα να βοηθήσω να αλλάξουν οι ζωές των ανθρώπων», δήλωσε.
Αυτό ελπίζει να κάνει τώρα και με την πώληση των αναμνηστικών από τα καλλιστεία, που κάποτε σχεδίαζε να αφήσει στην κόρη της.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας την εντυπωσίασε η δύναμη και η αφοσίωση που έδειξαν οι δάσκαλοι, οπότε αποφάσισε να δώσει σε εκπαιδευτικούς της περιοχής της όλα τα έσοδα από τη δημοπρασία.
Αν και έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει μια τέτοια δωρεά χωρίς την πώληση του στέμματος, εξήγησε ότι «υπάρχει κάτι συμβολικό στο να δώσεις κάτι που ο καθένας συνειδητοποιεί ότι είναι πολύτιμο για τη Μις Αμερική».
Για την ίδια, αυτός είναι ένας τρόπος να δείξει την εκτίμησή της σε αυτούς τους ανθρώπους, σημείωσε. «Αυτό δεν προέρχεται από κάποια τράπεζα, αλλά από την καρδιά κάποιου. Δίνω κάτι που έχει τεράστια σημασία για εμένα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα μάθουν αυτή την ιστορία και θα σκεφτούν ότι έχουν κάτι να δώσουν. «Κατά έναν μικρό τρόπο, όλοι έχουν κάτι», συμπλήρωσε.